Elfordulnak az okostelefonoktól a fiatalok

Egyre többen váltanak vissza a hagyományos készülékekre, búcsút intve a közösségi médiának.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/145585/elfordulnak-az-okostelefonoktol-a-fi...

Az okostelefonok, valamint a különböző online közösségi platformok univerzálissá válásával a mentális egészségre gyakorolt negatív hatás is komoly hangsúllyal jelenik meg a sajtóban, amivel kapcsolatban mi is többször beszámoltunk a napvilágot látott tanulmányokról és szakértői véleményekről. A jelek szerint a fiatalok körében egy új trend van kibontakozóban, amely az okostelefonok tömeges lecserélését eredményezi.

Egy igencsak érdekes írásban olvashatunk több Z generációs fiatal példájáról, amely a trend kialakulását és erősödését jelzi számunkra. Ebben kiemelik, hogy őket is elsősorban a mentális egészség, pontosabban az ezzel kapcsolatos aggodalmak (és felismerések) vezérelték a váltás végrehajtásában, viszonylag gyorsan rájöttek ugyanis, hogy a tönkrement, javításra váró, vagy éppen ideiglenesen lecserélt okostelefonok nélkül sokkal jobban telnek napjaik. A hagyományos mobilok alkalmazásával természetesen a közösségi platformok használata is visszaszorul, maguk a készülékek is jóval olcsóbbak, így a jobb közérzethez jelentős megtakarítás, a költségek csökkentése társul, ami dupla előnyt jelent a felhasználóknak.

A Z generáció tagjai hetente átlagosan csaknem 30 órát töltenek a kijelző bámulásával, ez komoly szerepet játszik abban, hogy 48 százalékuk számol be rossz közérzetről, állandó szorongásról és szomorúságról. Sokuk számára válik megszokott gyakorlattá a negatív hírek folyamatos böngészése, amelyet az angol nyelvben a „doomscrolling” kifejezéssel illetnek, az elmúlt hónapokban azonban egyre többen ismerték fel, hogy a hagyományos mobilok használatával gyorsan javul a közérzet, ezzel egy időben pedig több időt töltenek családtagokkal, illetve a közvetlen barátokkal. A korlátozások fokozatos feloldása is segít ebben, a személyes kontaktushoz való visszatérés is hasonló felismerésekhez vezet.

Többen rámutatnak arra, hogy pusztán az egyes alkalmazásokat kellene mellőzni, nem magát az okostelefont, annak megtartása azonban kétségkívül továbbra is komoly vonzerőt jelentene. A lecserélés mellett a párhuzamos használat is egyre jellemző, ennek keretében szükség esetén veszik csak elő az „okos” készülékeket, a hagyományos példányokat részesítve előnyben.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.