Elektromos autók: vége lehet az ingyenes töltésnek, újabb töltőpontok válnak fizetőssé

a kép illusztráció (fotó: ittlakunk.hu)

Az ELMŰ-ÉMÁSZ fizetőssé teszi a közterületi elektromos töltőállomásait.

Eddig a töltők ingyenesek voltak, május 28-tól azonban teszüzemben öt töltőállomást már fizetőssé tett a cég. Az ingyenesség megszüntetését azzal indokolták, hogy ha a közterületi töltés olcsóbb, mint az otthoni, akkor mindenki ezeket használja, ahelyett, hogy otthon töltené az autóját.

A töltő használatáért kWh-alapú (kilowattóra) elszámolást kínálnak az autósoknak, vagyis mindenki annyit fizet, amennyit el tud autózni (a szolgáltatási ár arányos az akkumulátorba töltött energiamennyiséggel).

Az alábbi öt töltőoszlopon várhatóan 1 hónapig 10 Ft/kWh egységáron tölthetik fel járműveiket az e-autósok:

  • 1054 Budapest, Akadémia u. 1.
  • 1146 Budapest, Állatkerti körút 1.
  • 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15.
  • 1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
  • 1132 Budapest, Tisza utca 1.

A tesztidőszak alatt várják a felhasználók visszajelzéseit az e-autozas@elmu.hu e-mail címen. A tesztidőszak idején a többi töltőpont továbbra is ingyenes.

Az 1 hónapos tesztidőszak után a cég összes közterületi töltőoszlopa fizetőssé válik. A töltés tervezett egységára 99 Ft/kWh lesz. Ezzel egy 30 kWh-s akkumulátorral szerelt gépjármű teljes feltöltése kevesebb, mint 3000 forintba fog kerülni.

A fizetés digitálisan, az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik majd. A rendszer a töltés megkezdésekor egyszeri 900 forint összeget zárol a bankszámlán, majd a töltést követően a fel nem használt összeg néhány nap elteltével, maximum egy héten belül automatikusan feloldásra kerül. A fizetésről az ügyfelek a töltést követően pár percen belül bizonylatot kapnak az applikáción keresztül - írja a cég.

A MOL már tavaly fizetőssé tette az e-töltést. A többi szolgáltató is üzleti alapokra fogja helyezni a e-töltőpontok működtetését, írja az Elmü, így megszűnhet az ingyenes töltés lehetősége.