Elbontják az elfeledett metróállomást Kőbányán, park lesz a helyén

http://hvg.hu/gazdasag/20171012_elbontjak_az_elfeledett_metroallomast_ko...

Egykor még a 2-es metró egyik ágának végállomását tervezték a Kőbánya központjában található Liget térre. Az aluljáró részben el is készült, de a metró sosem ment Kőbányára. Az aluljáróhoz kapcsolódó szolgáltatóházat most elbontják, hogy parkot építhessenek a helyére – tudtuk meg az önkormányzattól.

Van egy aluljáró a Liget téren, Kőbánya alsó vasútállomásnál, ami az egykori tervek szerint a 2-es metró egyik szárnyvonalának végállomása lett volna, de aztán sosem lett. Egykor komoly aluljárórendszer húzódott itt, amelyben bolt, fodrászüzletet és eszpresszó is volt. Az aluljáró és a fölé épített szolgáltatóház azonban már kilenc éve funkcióját vesztette, az egész pusztulni kezdett, így az aluljárót befedték.

Kőbánya önkormányzata nemrég megvásárolta a volt Liget téri szolgáltatóház magántulajdonban álló részét, hogy rendezhesse a területet – válaszolta a hvg.hu kérdésére a X. kerületi önkormányzat.

A kihasználatlan épületet még idén le szeretné bontatni az önkormányzat, és a helyén parkot alakítanak ki.

A korábbi tervek szerint a 2-es metró a Puskás Ferenc Stadion után elágazott volna: a főág az Örs vezér tere, a szárnyvonal Kőbánya központjához ment volna. Utóbbit 1990-re szerették volna megépíteni, egy közbenső állomása lett volna a Hungexpo bejáratánához közel. Ugyanitt keresztezik egymást a Nyugati, Keleti, Kelenföld, és Kőbánya-Kispest felől érkező vonatok, ezért korábbi tervek szerint itt alakították volna ki a budapesti főpályaudvart. Végül sem ebből, sem a metró szárnyvonalából nem lett semmi.

cikkfeltöltő: 
GB