"Elütöttél egy hajót!" – ezt rögzítette a Viking Sigyn feketedoboza

https://hvg.hu/itthon/20190704_viking_sigyn_hableany_feketedoboz_hangfelvetel_dunai_hajobaleset

Részleteket közölt a Blikk csütörtökön annak a hangfelvételnek a leiratából, amelyet a Viking Sigyn feketedoboza rögzített május 29-én este, amikor a szállodahajó hátulról nekiütközött a Hableány kirándulóhajónak, és elsüllyesztette.

A lap szerint a fedélzeti műszerek döbbenetes angol, német és orosz nyelven elhangzott mondatokat rögzítettek a 28 halálos áldozatot követelő tragédia utáni percekben.

A felvételeken elsőkent egy kétségbeesett nő hallható, aki azt kiáltja:

Istenem, egy hajó!"

Három másodperccel később egy férfi kiabálja: "Hajó! Hajó!" További két másodperc elteltével egy másik férfi azt mondja: "Ajajaj!"

A Blikk úgy tudja, a nagyjából két órás felvételen ezután egy nő angolul azt sikoltja:

Elütöttél egy hajót!" Erre visszakérdez egy férfi, ugyancsak angolul: "Micsoda?!"

Ezután felerősödik a hajó menetzaja, amiből a lap arra következtet, hogy a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját. A felvételen ezt követően folyamatos telefoncsörgés hallható.

A riasztás, amely szerint ember van a vízben a Margitszigetnél, másfél perccel az ütközés után hallható először magyarul és németül.

Ahogy korábban az Index értesülései alapján mi is megírtuk, a tragédia hét dél-koreai túlélője részletesen beszámolt az ügyet vizsgáló nyomozóknak arról, mit tapasztaltak a Hableány fedélzetén az ütközés előtt és után.

cikkfeltöltő: 
GB