Elüldözhetetlen kis dögök – ezek keserítik meg a magyarok életét

http://privatbankar.hu/vasarlo/eluldozhetetlen-kis-dogok-ezek-keseritik-...

Egy rovarirtással foglalkozó cég felmérése szerint bár borzalmasan utáljuk a nyári időszakban mindent ellepő büdösbogarat, az csak a középmezőnyben végzett, ha a gyűlölt rovarokról van szó. A csótányoktól már szinte alig rettegünk, a bolháktól és a kullancsoktól viszont kilel minket a frász. A listavezetőtől pedig van, aki inkább elköltözik, semmint újra találkoznia kelljen vele – mutatjuk, melyik ez.

Az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója, a Privátbankár.hu-nak elmondta: a magyarok leginkább a különféle emberen is megtelepedő parazitától félnek, a mintegy 10 ezer válaszadó fele ezekre adta le a voksát. Így az első három helyezést olyan bogarak szerezték meg, amelyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról, vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.

A szabadban élő kullancsok például a folyamatos enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre gyakrabban bukkannak fel a lakókörnyezetben, akár belvárosi óvoda udvarán is lehet már kullanccsal találkozni, mondta el Szigeti Zsolt. Érdekes módon a sokszor cikkezett és meglehetősen gyűlölt poloska csak a voksok 3 százalékát nyerte el magának, ezzel a középmezőnyben végzett. A listában a pókoktól, a csótányoktól és a darazsaktól félünk csak kevésbé

Higiéniai gondok vannak

A lista harmadik helyezettjével, a bolhával leggyakrabban a háziállatot tartók találkozhatnak, az ágyi poloska viszont menthetetlenül terjed: minden negyedik válaszadó ettől a vérszívótól retteg a legjobban. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya, és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.

A fentiek alapján az alábbi öt rovar alkotja a lista toplistáját – érdekes, hogy szinte mindegyik a lakások, otthonok kártevője:

5. Büdös bogár:

Bár a szeptember másról sem szól, mint a hideg elől menekülő büdös bogarakról, ezek a Magyarországra is bevándorolt címeres-poloskafélék csak az ötödik helyet érték el. Invazív fajokról lévén szó az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat. További problémát jelent, hogy amellett, hogy büdösek, komoly mezőgazdasági kártevők is, így a túlszaporodás nagy gondokat okozhat majd az agráriumban a szakértők szerint.

4. Hangya:

A házi hangya, gyepi hangya, és a vöröses színű fáraóhangya tavasztól őszig gyakori látogatói a családi házaknak és lakásoknak, ahová elsősorban élelem után kutatva kerülnek be. A tavaszi nászrepülési időszakban sokszor szárnyas hangyák milliói feketíthetik be az eget, hogy egymással párosodjanak. Rendkívül intelligens állatok, és rendkívül nehéz megszabadulni tőlük.

 

3. Bolha:

A bolha elsősorban háziállatokkal rendelkező háztartásban a gyakori. Csípése jellemzően az alsó lábszárakon jelenik meg, de akár comb magasságban is szúrhat. A csípés helye rendkívül viszket, ráadásul több napon át, ami az elvakarást követően könnyen be is gyulladhat. A rovarok világában nemcsak a leggyűlöltebbek listáján van dobogós helye, hanem a legjobb ugróként is: a bolha képes a testhossza százszorosát is megugrani. A bolhától való félelem egyébként jogos, egyebek mellett ez az élősködő felelt a fekete halál és számos, több milliók életét követelő kórság terjesztéséért is.

2. Kullancs:

Az egyik legveszélyesebb tömegesen előforduló állat, ami valójában nem sorolható a rovarok közé. A bolhához hasonlóan ez is egy ektoparazita (élősködő) élőlény, ami olyan betegségeket terjeszt, mint a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás. A tévhitekkel ellentétben nem magasról ugrik az emberre. A nyirkos, árnyékos területet kedveli, amit az alacsonyabban fekvő területeken jobban megtalál, mint a bokrok, fák napsütötte levelein.

 

 

1. Ágyi poloska:

A lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája, ráadásul a szegénynegyedektől a luxusszállodákig gyakorlatilag bárhol felbukkanhat. Mivel a magyar háztartások az Európai átlaghoz képest zsúfoltabbak, egy ilyen rejtőzködő életmódot folytató rovartól nagyon nehéz megszabadulni. Végső megoldásként sokan választják az elköltözést: felmondják az albérletet, eladják a lakásukat, csak hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól. Gyakorlatilag kiirthatatlan.

cikkfeltöltő: 
GB