Egyenlő szavazati jogot a választási törvényben!

A kormányzati napilap értesülései szerint a Fidesz újra hozzá kíván nyúlni a választási törvényhez, néhány "technikai módosítást" kívánnak végrehajtani a szabályozáson. Ismerjük a Fidesz vonzódását a demokratikus játékszabályok erőszakos elferdítéséhez, ezért erős kétségeink vannak azzal kapcsolatban, hogy nem pusztán ismét csak a saját érdekei szerint akarják-e módosítani a választási szabályokat.

A Fidesz azzal bizonyítani tudná a demokratikus értékekhez való elkötelezettségét, ha - módosítva a jelenlegi szabályozáson - megszüntetné azt a régóta fennálló alkotmányellenes állapotot, amely első- és másodrangú magyarokra osztja a választókat. Tarthatatlan és tűrhetetlen, hogy adminisztratív akadályokkal a magyar kormány kizárta a több százezernyi, külföldön élő és dolgozó magyart az egyenlő választójog gyakorlásának lehetőségéből.

Több ezren írták már alá - legtöbben külföldi magyarok - a személyes honlapomon azt a petíciót, amelyben azonos választójogot követelünk az érintetteknek. Ha a Fidesz módosít a törvényen, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül a véleményüket és kérésüket!

Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) hivatalos jelentése nemrég kimondta: az egypárti választási törvény jogosulatlan előnyökhöz juttatta a Fideszt 2014-ben, amely tulajdonképpen egyenlő a választási csalással. A kormánypártok jelenlegi választási rendszere tehát egyértelműen alkotmányellenes, erkölcstelen és szégyenletes.

Itt az idő és a lehetőség tehát, hogy változtassunk ezen: megadva az egyenlő választójogot a külföldön dolgozó és tanuló magyaroknak is. Ha a Fidesz ezt most sem támogatja, akkor nem marad más, mint csalók gyülekezete, akik hol elferdített törvényekkel, hol kopaszokkal akadályozzák az állampolgárok jogainak gyakorlását.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.