Egy magyar pap magányos harca a menekültekért

Körmend (Magyarország), 2016. december 26. (AFP)

„Egy magyar pap magányos harca a menekültekért” címmel az AFP francia hírügynökség hétfőn riportban számolt be a Magyarországon tapasztaltakról. Alább közreadjuk a riport teljes szövegét:

Egy magyar pap magányos harca a menekültekért

Körmend (Magyarország), 2016. december 26. (AFP)

     „Mentsen meg minket a fagyhaláltól!” – kérték tőle, Németh Zoltán magyar pap pedig szembeszegülve a hatóságokkal és saját nyája egy részével, meleget és vigaszt nyújt a jéggé dermedt migránsoknak Orbán Viktor országában, ahol ez, bizony, ritkaságszámba megy.

     A plébániára vezető teremben egymás mellett lóg a fogason a reverenda és 14 menedékjogot kérő hátizsákja és matraca. Kurdok, irakiak, afgánok, kameruniak, nigériaiak, kubaiak, kongóiak. Keresztények és muzulmánok. Odamenekültek.

     A vészkiáltást december elején adta le a menekültek futára ennek a telt arcú, vékony szemüveges, 61 éves katolikus papnak, ő pedig nem tétovázott válaszolni a segélykérésre.

    „Nem vagyok hős, keresztényi kötelességem volt segíteni” – mondja az osztrák határ mellett fekvő 12.500 lakosú Körmend plébánosa, ahol nyáron menekülttábor nyílt. Ám a tábor berendezése, a fakályhával fűtött katonai sátrak, nem felelnek meg a hideg magyar tél támasztotta követelménynek – mondja Német atya egyik vendége. „Ha nem akarunk megfagyni, valakinek ébren kell maradnia egész éjjel, hogy nyomja a fát a kályhába” – mondja egy harminc év körüli kameruni keresztény, aki nem akarja felfedni személyazonosságát, és akit az atya becserkészett, hogy ministráljon a miséken.

     A kétes feltételek között működő körmendi tábort, amelyet a sajtó elől is elzártak, a Migszol „embertelennek” minősítette, és azt hányta a hatóságok szemére, hogy „szándékosan halálra akarják fagyasztani az embereket a sátrakban”.

    Noha Ferenc pápa és számos európai egyház mozgósított a migránsok befogadására, Németh atya tette elszigeteltnek számít Magyarországon, ahol Orbán Viktor miniszterelnök számtalan kezdeményezéssel állt elő, hogy elejét vegye a „nyugati civilizációra” nézve „méregnek” nevezett tömeges bevándorlásnak.

     Tavaly, a migránsáradat csúcspontján, amikor több százezer bevándorló ment keresztül az országon, Erdő Péter bíboros azzal adta meg az alaphangot, hogy a nemzetközi jog szempontjából „emberkereskedésnek” minősül mindennemű segítség, melyet egy migránsnak nyújtanak. Ősszel az a Kozma Imre atya szólított fel az Orbán úr szervezte bevándorló-ellenes népszavazás támogatására, aki 1989-ben több ezer keletnémet menekültet fogadott be, mielőtt ledőlt volna a berlini fal.

    „Kissé egyedül érzem magamat” – vallja be Németh Zoltán. Mindössze két pap kollégája biztosította támogatásáról – fűzi hozzá.

      A kormány által két éve folytatott idegengyűlölet-kampány hatással volt a parókia egyes tagjaira is, akik azzal vádolták Németh atyát, hogy „magyarellenes” és „nem keresztény” – állítja a megvádolt. „Egyikük megállított az utcán és azt mondta nekem, biztosra vehetem, hogy engem is meg fognak ölni a migránsok, mint Franciaországban tették júliusban Hamel atyával, Normandiában” – meséli el.

     De az ország minden részében élő magyaroktól, „hívőktől és ateistáktól” megannyi támogató üzenet is érkezett – fűzi hozzá mosolyogva.

     „Hogyan veheti komolyan valaki az Evangélium tanait, ha nem éli meg ő maga?” – teszi fel a kérdést önmagának a pap, majd példaként beszél Ferenc pápáról és tetteiről a szükséget szenvedőkért.

    Németh atya három évet töltött Dél-Afrikában misszionáriusként. „Megtanultam figyelmen kívül hagyni vallást, fajt és társadalmi osztályt, és csak az embert látni” – vallja.

    Befogadott vendégei most arra várnak, hogy elbírálják a fellebbezésüket első fokon elutasított menedékjogi kérelmükre. Bizonytalan jövő elé néznek: Magyarország az idén mindössze 400 személyt részesített menekült státusban a közel 30 ezer kérelmező közül. Az európai országok többsége, köztük a szomszédos Ausztria immár visszatoloncolja a Magyarországról érkezett migránsokat.+++

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.