Egy dzsesszlegenda a Kultea színpadán | Dudás Lajos világhírű magyar klarinétművész koncertje

Keressen minket a Facebookon is!
Kövessen minket Instagramon is!
Küldje tovább ismerősének!

Egy dzsesszlegenda a Kultea színpadán
Dudás Lajos világhírű magyar klarinétművész koncertje

2019. május 23., csütörtök, 19.00

 

 Dr. Kereszty Gábor

2019. május 23-án lép fel Dudás Lajos klarinétos, állandó zenei partnere, Philipp van Endert, német gitáros társaságában a Kultea színpadán. Az itthon ritkán hallható duó magyar származású tagjával beszélgetés is lesz, melyen részt vesz Deseő Csaba hegedűművész és Máté J. György jazzkritikus. A beszélgetést CD bemutatóval kötjük össze és a közönség láthatja a Dudás Lajosról készült 22 perces német/angol dokumentumfilmet is, szinkrontolmáccsal. 

 

„A Budapesten felnőtt zenész a Bartók Béla Konzervatórium, majd továbbtanulva, a Zeneakadémia elvégzése után jazz-zenész lett. Pályája indulásához a nagy lökést Benny Goodman jazz-klarinétos lemezeinek hallgatása, és Herrer Pál, korának neves zenekarvezetője által a szakma számára való felfedezése adta. A jazz-muzsikálást az akkori politikai hatalom még elnézte, így a KISZ által működtetett nevezetes pesti jazzfészek, a Dália presszó sokat foglalkoztatott zenésze lett, majd a dixieland-játékra megalapított Nebuló együttes tagja lett, mint hivatásos jazz-zenész.

Dudás sok zenei műfajban van otthon, örök kísérletező, mindig újat kereső egyénisége folytán: a jazz szabad, tonális korszaka után a ’80-as években a Neuss-i zeneiskola komolyzenei tanára, a kortárs zene művelője, Wéber, Stravinsky műveinek tolmácsolója.

A ’80-as években a fogyaszthatóbb jazz felé közeledett, amit két akkori nagylemeze, a Monte Carlo, és a Mistral korongjainak sikere támasztott alá, majd az avantgárd, a free-jazz korszakai jöttek, amíg elértünk a mához, oda, hogy azt játszik, amit szeret. Ahogy egyik riportjában is nyilatkozta, a ’70-es évek végére gyúrta össze a stílusát a modern jazz, a népzene, és a kortárs (komoly)zene stílusaiból, mivel ezek mind összekapcsolhatóak a jazzben, feltéve, ha az nem veszti el a sajátos elemeit, főleg a swinget. A francia Jazz Magazine a modern jazzkorszak klarinétjátékának megújítójaként említi az életművét eddig 60 lemezen bemutató, valamint számos televíziós-, és filmprodukcióban zenét produkáló művészt, aki olyan nagyságokkal zenélt együtt, mint Albert Mengelsdorff, vagy Tommy Vig.”

A duó másik szereplője, a düsseldorfi születésű, a jazzt annak fellegvárában, a bostoni Berklee főiskoláján elsajátító gitáros, Philipp van Endert is bemutatja páratlan tudását.

Regisztráció szükséges: mkvmuzeum@gmail.com; 1/375-6249

Belépő: 2.000 Ft

Facebook esemény

 

cikkfeltöltő: 
GB