Diaszpórában működő vasárnapi iskolákról egyeztettek

A diaszpórában működő vasárnapi iskolákkal kapcsolatban egyeztetettek kedden a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársai a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes képviselőivel. A megbeszélésen részt vett, többek között, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Potápi Árpád János felidézte, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács 2016. november 30-i ülésén elfogadta a Magyar Diaszpórapolitika – Stratégiai irányok című dokumentumot. A dokumentumban közölt felmérés szerint a diaszpórában jelenleg 210 magyar iskola működik, amelyeknek fejlesztésére nagy szükség lenne, az oktatást ugyanis jelenleg szülők, valamint képzett vagy nem képzett pedagógusok végzik önkéntes munkaként.

Követve a stratégiai dokumentumban megfogalmazott célokat és javaslatokat, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár két lehetséges fejlesztési irányt jelölt meg a diaszpórában működő hétvégi magyar iskolák vonatkozásában: egyrészt szükségesnek ítélte az iskolák magyarországi rendszerbe történő integrációját, másrészt, azoknak az adott állam keretein belül történő integrációját.

A felek megegyeztek abban, hogy a megjelölt célok és az azokhoz kapcsolódó feladatok megvalósítása érdekében a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőiből álló munkacsoportot hoznak létre. A munkacsoport fejlesztési koncepciót készít, amelyet a későbbiekben megvitatnak a diaszpórában élő magyarság képviselőivel.

OS