Döntött az Európai Néppárt: meghosszabbítják a Fidesz kizárását

Továbbra is érvényben marad a Fidesz tagságának tavaly márciusi felfüggesztése.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/dontott-az-europai-neppart-meghosszabbitjak-a-fidesz-kizarasat-126565?fbclid=IwAR0W28r8cg5EHxXRnVSnIe8l9BZGKkiB4jtR5T_smtMaKEmUFICxllkZflE

Hétfőn az Európai Néppárt kongresszusán érvényben hagyták a Fidesz tagságának tavaly márciusi felfüggesztését. A magyar kormánypárt jövőjéről 2021 első felében tárgyalnak majd egy kongresszuson – adta hírül az Index Aura Sala, a finn Kokoomus párt elnökének Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

A korábbi várakozásokkal ellentétben nemrég arról szivárogtak ki információk, hogy a pártcsalád nem fog a Fidesz jövőjéről dönteni február elején: csak meghosszabbítják a felfüggesztést. A döntést azzal indokolta a Néppárt európai parlamenti frakciójának szerdai ülésén, hogy március óta nem történt semmi Budapesten, ezért marad a felfüggesztés is.

A Fidesz tagságát tavaly függesztették fel a Néppártban, de a szervezet EP-frakciójának tagja maradt. A Néppárt három nagy tekintélyű politikusát – Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellárt, Herman van Rompuyt, az Európai Tanács korábbi elnökét és Hans-Gert Pötteringet, az EP volt elnökét – bízta meg azzal, hogy  készítsenek  egy jelentést és tegyenek javaslatokat a Fidesz tagságával kapcsolatban.

A „bölcsek” jelentését a korábbi menetrend szerint január végén kellett volna a párttagokkal ismertetni, hogy a február eleji értekezleten dönthessenek.A csúszás jól mutatja azt, hogy az Európai Néppárton belül is megosztó kérdés a jogállamiság megítélése, és közben tartanak is a néppárti vezetők attól, hogy egy elítélő vizsgálatra és kizárási javaslatra mi lenne Orbán Viktor magyar kormánypárti elnök és miniszterelnök válaszlépése.

Az Index a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap szűk két héttel ezelőtti cikkére hivatkozva azt írja, a jelentés készítői nem tudtak egyezségre jutni: Schüssel visszaállította volna  Fidesz tagságát, Van Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Pöttering meg köztes álláspontra helyezkedett.

 

cikkfeltöltő: 
GB