Délután jön a kulcsfontosságú kamatdöntés – Merre indulhat a forint?

Hetek óta a Monetáris Tanács júliusi döntésére várnak a befektetők, a kockázatok miatt alulteljesítő volt a forint, így tegnap már a 360-as szinttől is eltávolodott. Kérdés, hogyan reagál majd az árfolyam a jegybank bejelentésére, ha meggyőző lesz a lépés és a kommunikáció, akkor akár korrekció is jöhet a piacon.

https://www.portfolio.hu/deviza/20210727/delutan-jon-a-kulcsfontossagu-k...

forintbankjegy10ezershutter-20170816

Kedd reggel 361,44 körül járt a forint az euróval szemben, ez szinte hajszálra megegyezett a hétfő esti árfolyammal. A hét elején 362 felett is járt a jegyzés, ami több havi mélypontot jelentett a forint szempontjából, utoljára április végén volt ennél gyengébb a magyar deviza. Egy hónap alatt 3 százalékkal esett vissza a forint az euróval szemben, ezzel jelentősen alulteljesítő volt, a régióban a lengyel zloty 1,9 százalékot, a cseh korona pedig 0,7%-ot veszített ugyanebben az időszakban. A befektetők hetek óta az MNB mai kamatdöntő ülésére várnak, részben az ezzel kapcsolatos kockázatok gyengítették a forintot. A múlt havi 15 bázispontos effektív kamatemelés után a befektetők mára már inkább 20-30 bázispontos szigorítást áraztak be. Ha ez megtörténik és a kommunikációban is demonstratív lesz a Monetáris Tanács, akkor van esély arra, hogy korrigál az árfolyam és újra erősödik a forint, ellenkező esetben viszont folytatódhat a gyengülés. Szokás szerint délután kettőkor lesz érdemes figyelni a döntésre, majd egy órával később megjelenik a jegybank közleménye. A dollárral szemben reggel 306,47-nél jártunk, míg az angol font 423,3 forintba került.

A már említett versenytársak közül a lengyel zloty 0,1 százalékkal gyengült az euróval szemben kedd reggelre, míg a cseh korona minimális erősödéssel kezdett. A feltörekvő piacon a török líra egyelőre alig mozdult, míg a dél-afrikai rand 0,4%-os gyengülésben van egyelőre.

Nem csak az MNB tart kamatdöntő ülést a héten, szerdán magyar idő szerint este a Fed is közzéteszi szokásos kétnapos ülésének eredményét. Ez elsősorban az euró-dollár árfolyamra lehet hatással, kérdés, hogy az 1,18 alatti szintről újra lendületet tud-e venni a dollár, vagy korrekció jön az árfolyamban. Ma reggel egyelőre továbbra is 1,18 alatt jár a jegyzés, ami 0,1 százalékos dollárerősödést jelent. A japán jen egyelőre 0,2 százalékos erősödésben van a dollárral szemben, míg az angol font alig mozdul.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.