Csak a kertjét lehet látogatni a turai kastélynak

Amióta kiderült, hogy a turai Schossberger-kastély, Magyarország talán legszebb francia reneszánsz stílusú vidéki úrilaka kastélyszállóként születik újjá a miniszterelnök veje, Tiborcz István cégének beruházásában, sokan találgatták, hogy a mezei halandók mennyit láthatnak majd az épületből. A felújítás előtti években a kastély látogatható volt, és egy gondnok társaságában végig lehetett járni a romos házat és az elvadult kertet. Az épület eredeti berendezéséből természetesen semmi nem maradt, de a belső terek, például a filmekben, klipekben is többször szereplő Pálmaház (vagyis a nagy ablakos télikert) és a Scholtz Róbert díszítőfestéseivel ellátott előtér és bálterem azért így is érdekes látnivaló volt.

https://index.hu/kultur/2020/07/17/csak_a_kertjet_lehet_latogatni_a_turai_kastelynak/

A felújított turai Schossberger-kastély A felújított turai Schossberger-kastély

Fotó: Adam Martinek / botaniqkastely.hu

A 2015-ben elkezdődött felújítás alatt a kastély építési területté vált, és természetesen nem lehetett látogatni, most azonban a járvány után megnyitott. A 19 szobás kastélyszállóba – amely rejtelmes okból a Botaniq Turai Kastély nevet kapta – ettől a héttől kezdve lehet szobát foglalni, azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik itt szeretnének megszállni. Még a legegyszerűbb, „superior” szobáért is 103 ezer forintot kérnek egy éjszakára június végén, de 82 ezer forintos kedvezményes szobát is találtunk.

A nagyon lerobbant állapotú kastélyt 4,5 milliárd forintból újították fel, és tavaly tavasszal az Index is részt vehetett egy bejáráson, amikor még tartottak a munkálatok. Az épület egyébként szép lett, és minden műemléki értékét megtartotta.  A hotel honlapjára feltöltött képek tanúsága szerint egyébként a szobák teljesen modern berendezést kaptak, a belsőépítészet nem próbálja azt az illúziót kelteni, mintha az épület érintetlenül vészelte volna át a 20. századot.

De mennyit láthatnak belőle azok, akik nem tudnak kifizetni ennyit egy szobáért?

A hotel honlapján most már megjelent egy látogatói tájékoztató is:

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható, előzetes bejelentkezés alapján, meghatározott időben. A látogatói jegy 2500 forint, mely a helyszínen váltható ki és magába foglal egy csésze kávét vagy teát, melyet a séta után a Pálmaházban szolgálunk fel. Az aktuális időpontokról és a foglalással kapcsolatban telefonon érdeklődjön.

Ezek szerint az épület nem lesz teljesen zárt, kívülről egy drágább múzeumi jegy áráért megtekinthető marad, és a kávé révén a leghíresebb helyiségébe is be lehet lépni, bár az majd a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire lesz könnyű a telefonos foglalással a vezetett sétákra bejutni. 

Július 19-én vasárnap egyébként a turai lakosok ingyen is bejárhatják a kastélyt, sőt, ők még a szobákat is megnézhetik a település honlapján megjelent közlemény szerint. Ezen a túrán viszont kizárólag turai lakcímkártyával rendelkezők vehetnek részt.

A normális látogathatóság egyébként azért lényeges kérdés, mert a turai Schossberger-kastély a fővárostól keletre eső vidék egyik legjelentősebb épített kulturális értéke, és örökségturisztikai szempontból szinte elveszne, ha csak egy kerítésen túlról lehetne a távolból megnézni.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.