Csaba László: Orbán Viktorék felelőtlenül lebegtettek be újabb ígéreteket

A héten komoly adókedvezményre és 200 ezres minimálbérre tett ígéretet Orbán Viktor a Világgazdaság lap konferenciáján. A 168.hu megkérdezte Csaba László közgazdászt, egyetemi tanárt, mennyire reálisak a miniszterelnök elképzelései. 2021. június 13., 09:40 Szerző: Aradi Péter

https://168.hu/penz/csaba-laszlo-orban-viktorek-felelotlenul-lebegtettek...

Csaba László már korábban is azt nyilatkozta, hogy a magyar gazdaságpolitikában valahogy mindig az ellenkezőjét csinálják annak, amit a józan ész tanácsol, és szerinte ez most sincs nagyon másképp. A szakember azt mondja, nem szerencsés a gazdaságot túlfűteni, mert az pénzügyi egyensúlytalanságot okoz, annak pedig szükségszerű velejárója, hogy előbb-utóbb visszaeséshez vezet.

„Ha már megittunk négy kávét, akkor az ötödiket nem biztos, hogy helyes meginni, mert abból baj lehet”

– jelentette ki Csaba László. A szakember kitért arra is, hogy a gazdasági növekedés ütemét mindenféle tényezők határozzák meg, ilyen például a technika fejlődése, amit véleménye szerint nem lehet ízlés szerint kalibrálni. A szakember elmagyarázta: egy országnak van egyfajta technológiai fejlettsége, pénzügyi rendszere, beruházási rátája és bizalmi indexe, amik a növekedési ütemet határozzák meg.  

Orbán Viktor a beszédje végére tartogatta az egyik leghangzatosabb ígéretét. A kormányfő ígéretet tett a családoknak arra, hogy ha a gazdasági növekedés az idén meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a 2022 elején az átlag alatt kereső gyermekes családok visszakaphatják az egész éves befizetett személyi jövedelemadójukat.

Az kormányfő által említett 5,5 százalékos emelkedés azért nem lehetetlen, mert egy visszaesést törvényszerűen egy visszapattanás követ, úgyhogy Csaba László szerint egy 5 százalék körüli növekedés benne lehet a történetben. Ha viszont erre aztán még költségvetési oldalról mindenfélével rásegítenek, hogy még nagyobb növekedést érjenek el, akkor abból megint csak nem sok jó sülhet ki.

„Egy másik példával szemléltetve, képzeljük el, mi van akkor, ha már alapból elég jó sebességgel megyünk, és még rátaposunk gázra”

Azt a filozófiát, hogy kivételesen a kormány nem betonba akarja önteni a pénzt, hanem elvileg a családokhoz szeretné visszacsatornázni, úgy véli, rendben van. Ő azonban annak lenne a híve inkább, hogy normatívabb módon állapítsák meg az adókat és támogatásokat, és ne aszerint járjon pénz, hogy valaki kövér, sovány, vagy alacsony, magas. Ugyanakkor azt is gondolja, hogy a kormány szembe megy a gazdasági 

Ha feltételezzük, hogy szakemberek ülnek a megfelelő posztokon, és megvannak a modellek, van történelmi tapasztalat ezzel kapcsolatban, vajon miért gondolják mégis helyes iránynak? Azt gondolom, van egy hajlam arra, hogy a politikai közbeszéd a tényeken és az ilyen szakmai összefüggéseken túlmenően meghatározza a döntéseket – foglalta össze Csaba László.

Szerte Európában viták vannak a gazdaság újraindításának hogyanjáról, az újjáépítésről, Joe Biden is három komoly programot indított, amik mind a gazdaság élénkítését szolgálják, más szóval, mindenki erről beszél.

Ebben a kontextusban nem csoda, ha a növekedés egy jó hívószó, és hát, a választások előtt mindenki növekedést szeretne

– már csak azért is, mert minél nagyobb a torta, annál többet lehet belőle osztani.

A kormány másik hangzatos ígérete az volt, hogy szeretnék 200 ezer forintra emelni a minimálbért. Ezt egy vagy két lépésben szeretnék megtenni. Azt Orbán Viktor is elismerte, hogy ha ezt rögtön rászabadítanák a kis- és középvállalkozásokra, azok egy része azonnal tönkremenne. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy ez ne történjen meg, támogatásokra van szüksége a kkv-knek, és csökkenteni kell az őket terhelő adókat.

Csaba László korábban is azon a véleményen volt, hogy a NER nem a kis- és középvállalatoknak kedvez, hanem a nagyokat támogatja, mert azok vissza tudnak osztani a rendszernek. Ha a minimálbér-emelést netán erőből szeretné diktálni a kormány, azzal egy rakás vállalkozást kiütne. Nagyon nehéz helyzetbe tudják ezzel hozni a mikrovállalkozásokat, a kisboltok, a patikákat, a helyi piacra termelőket, és folytatódhat az ügyeskedés, hogy például csak részmunkaidőre jelentik be az alkalmazottakat. Sokan moroghatnak majd miatta.

"Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy megossza, hogyan lehet ez kivitelezhető" - javasolta a közgazdász.

(Kiemelt kép: Marton Meresz)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.