Csütörtökig biztosíthatják a felvételizők, hogy bejussanak az egyetemre

Tavalyhoz képest 20 százalékkal kevesebben jelentkeztek egyetemre, mint tavaly. Viszont a legnépszerűbb egyetemeken a túljelentkezés aránya nem változott. Sokan a pontszámok alapján állítanak rangsort maguknak a szakok és intézmények között, ami viszont nem tükrözi az erőbeli rangsort. A mostani visszaesés miatt pont a magas belépési limitű képzéseken nem várható jelentős ponthatár-csökkenés, így július 9-ig érdemes megcserélni a jelentkezési sorrendet.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/egyetem-felsooktatas-szegedi-tudomanyegyetem-felveteli-rangsor-pontszam.709218.html

Az idén valamivel több mint 91 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba valamilyen szakra, ami mintegy 20 ezerrel kevesebben, mint tavaly. A közgazdaság logikája alapján így egy-egy felvételizőnek könnyebb lehet bejutni álmai képzésére, mint az előző években, mert a verseny csökkenése általában a bejutási küszöb lejjebb kerülésével is jár. Viszont amíg ez igaz lehet a kisebb, vagy kevésbé népszerű egyetemek képzéseinél, addig ahol tavaly magas volt a ponthatár, ott idén sem várható visszaesés, mert a vélt legjobb egyetemeknél a túljelentkezés továbbra is nagy pontszámú küszöböket eredményezhet.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB