CSÜTÖRTÖKÖN konferenciánk az európai szociális unióról, Paks II kudarca és a Jamaica-koalíció felbontásának következményei

Szociális unió Európában

 

A Millennium Intézet és a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest nagyszabású, nemzetközi konferenciát tart az EU szociális dimenziójának megerősítéséről.
 
A konferencia választ keres arra, vajon mi következik a szociális jogok európai pillérének meghirdetése után? Változik-e a munkamegosztás az EU és tagországai között a szociális modellek fenntartása terén, és elvezethet-e a jelenlegi lendület egy valódi Szociális Unióhoz?
 

Milyen anyagi eszközökkel rendelkezik az EU a társadalmi kohézió erősítéséhez, a szociális beruházások támogatásához? Mennyire súlyos probléma a szociális dömping, és mi a megfelelő mód annak kezelésére? Az EU mivel teheti hatékonyabbá a nemzeti jóléti rendszereket, és hogyan járulhat hozzá a bérek növekedéséhez? Várható-e a jövőben több, szélesebb érdekegyeztetés, szociális párbeszéd? Ilyen és hasonló kérdéseket fogunk megválaszolni a konferencián, hazai és nemzetközi szakértők, illetve hazai közéleti szereplők közreműködésével.
 

A vita alkalmat ad arra, hogy az előadók értékeljék a jelenlegi Európai Bizottság munkaügyi és szociális területen végzett munkáját, illetőleg a magyar és más közép-európai kormányok stratégiáját a szociális pillérhez vezető tárgyalásokon. Megfogalmazzák javaslataikat és várakozásaikat is az elkövetkező egy-két évre (tehát a most hivatalban levő Európai Bizottság és Parlament ciklusának hátra levő idejére), és a hosszabb távra vonatkozóan is.

9.00 - 10.30: Nemzetközi szakértők
Frank Vandenbroucke (University of Amsterdam - UvA)
Sofia Fernandes (Jacques Delors Institute)
Heikki Patomäki (University of Helsinki)
Moderátor: Andor László (Millennium Intézet, Tanácsadó Testület elnöke)

10.50 - 12.00: Hazai szakértők
Berki Erzsébet (OMKMK)
Galgóczi Béla (Európai Szakszervezeti Kutatóintézet, Brüsszel)
Szikra Dorottya (ELTE, MTA TK)
Moderátor: Herczog Mária (CSAGYI, ELTE)

12.20 - 13.30: Politikai panel
Kordás László (MASZSZ, elnök)
Novák Katalin (Fidesz, EMMI, államtitkár- felkérés alatt)
Hegyi Gyula (MSZP)
Aragó Gergely (DK)
Ungár Péter (LMP)
Moderátor: Pulai András (Millennium Intézet, ügyvezető)

A konferencia időpontja 2017 november 30., csütörtök, 8.30,
helyszíne a Kossuth Klub (1088 Budapest, Múzeum utca 7.). A konferencia nyelve angol és magyar, szinkrontolmácsolást biztosítunk!

Regisztráció

cikkfeltöltő: 
GB