CIVIL FÓRUM 2016 október 23-án

CIVIL FÓRUM 1956-2016

2016 október 23-án 13 h - 14:30 h

Budapest VIII. Blaha Lujza tér

Az idén október 23-án itthon és világszerte sok helyen megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulójáról. A sztálinista Rákosi-rezsim hatvan évvel ezelőtti bukásához vezető okok nem azonosak azokkal, amelyek a mai Magyarországra jellemző egyre antidemokratikusabb, egyre nyomorúságosabb, egyre tűrhetetlenebb helyzet kialakulásához vezettek. De a nyilvánvaló hasonlóságok mégis arra ösztönöznek minket, hogy összehasonlítsuk hazánk akkori és jelenlegi, ugyancsak siralmas állapotát. És tartsuk szem előtt, hogy a múlt alapos ismeretével lehet a jövőnket illető következtetéseket levonni.

 

A magyar társadalom soha korábban nem tapasztalt mértékű megosztottsága és a politikai elittel szemben mutatkozó bizalmatlanság következtében sokan hátat fordítottak a politika világának. Sok esetben civil körökben fogalmazódnak meg először olyan fontos üzenetek, amelyek képesek mozgósítani, közéleti, politikai aktivitásra bírni a társadalom egyébként passzív rétegeit is, hiszen ma már tudjuk, hogy a politika nem csupán a politikusok ügye. De még kísérleteznünk kell, amíg megtaláljuk a módját, hogy közös gondjaink megoldásában mindenki - legyen az civil, avagy politikus - megtalálhassa a neki való feladatot.

 

A CIVIL FÓRUM szervezői a fontos célok érdekében közéleti szerepet vállaló civil mozgalmak és szerveződések olyan képviselőinek kínál lehetőséget mondanivalójuk nyilvános kifejtésére, akikről úgy gondolják, hogy gondolataik segíthetnek egy élhetőbb Magyarország felé vezető út megtalálásában.

 

Szervezők: Szabadságszínpad, Hálózat a Tanszabadságért, Ligetben Ligetvédők, Szolidaritás.

További támogatók és résztvevők: Rászorulókat Támogatók Egyesülete, Magyarországi Régiókért Egyesület, Eleven Emlékmű, KARD Egyesület, egyeztetés folyamatban: TÉR-KÖZ Társaság, Köztársaságtéri Ételosztók, Tanítanék Mozgalom, a Magyarországért Mozgalom, Pallas Páholy, Nyugdíjasok Országos Képviselete, stb.

Eddig szólásra jelentkeztek: egyeztetés folyamatban

 

Az érdeklődőknek figyelmébe ajánljuk, hogy a fórum befejezése után ugyanazon a helyszínen 15 órától kerül sor a „MOSSUK LE A GYALÁZATOT!” c. demonstrációra (az Új Magyar Köztársaság Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület szervezésében, az MSzP, DK, PM, MoMa valamint több jeles közéleti személyiség részvételével).