Civil Európa Hírlevél, 2017. november 16.

Civil Európa
az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról
2017. november 16. - 16. évfolyam 13. szám 

A. OKTATÁS ÉS KÉPZÉS
B. NŐK EURÓPÁÉRT
C. HOGYAN TOVÁBB, EURÓPA?
D. HOZZÁFÉRHETŐBB
E. SZOLIDARITÁS
F. ÁLLÁS
G. A HÍRLEVÉLRŐL   

Ha szeretné továbbra is sorainkat és azok között olvasni, akkor ajánlja fel adója 1%-át!
Európa Ház Egyesület
Adószám: 19020927-1-41  

A. MEGJELENT AZ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI ÉRTESÍTŐ
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa november 9-én mutatta be Brüsszelben az Európai Bizottság 2017-es Oktatási és Képzési Figyelőjét. A kiadvány célja, hogy képet adjon az EU 28 tagállama oktatáspolitikájáról. A 2017-es kiadvány kiemelten vizsgálja a oktatáspolitika területén fennálló egyenlőtlenségek kiváltó okait, illetve azt, hogy az oktatás milyen szerepet játszhat egy igazságosabb társadalom elérésében. Az alapadatokat a legutóbbi PISA-felmérés adja. 

A Magyarországra vonatkozó adatokból kiderül, hogy sajnos uniós átlag alatt van még mindig a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, Magyarországon ez 33%, míg az EU-ban 39,1%. Ugyanakkor jobb a friss diplomások foglalkoztatási rátája (Magyarország: 85%, EU: 78,2%), tehát diplomával nagyobb az esélyünk a munkavállalásra. Azt már korábban is tudtuk, hogy nem teljesítettünk túl jól a PISA-felmérésen, a mért mindhárom területen (olvasás, matematika és természettudományok) is magasabb az alulteljesítők aránya hazánkban, mint az EU átlag. Olvasásból például ez az arány 27,5% Magyarországon, míg az EU-s átlag csak 19,7%. 

A teljes kiadvány magyarul itt olvasható:
https://ec.europa.eu/education/policy/strategic-framework/et-monitor_hu

A kiadvány angolul innen letölthető:
https://ec.europa.eu/education/sites/education/files/monitor2017_en.pdf 

Navracsics Tibor sajtótájékoztatója a kiadvány bemutatásáról itt megnézhető:
https://ec.europa.eu/education/news/education-training-monitor-2017-released-today_en

 

B. NŐK EURÓPÁÉRT 2017 DÍJÁTADÓ
November 29-én adják át a „Nők Európáért 2017” díjakat Brüsszelben. A díjat a Nemzetközi Európa Mozgalom és az Európai Női Lobby kezdeményezésére adják át minden évben olyan hölgyeknek, akik sokat tesznek az európai eszme és az európai együttműködés elősegítésére akár munkájuk, akár civil tevékenységük során. Idén is négy kategóriában adják majd át az elismerést: a „Nők a hatalomban” kategóriában azokat kívánják elismerni, akik az európai politikában kiemelkedőt tettek, a „Nők akcióban kategória” jelöltjei helyi szinten, civil szervezetekben alkottak maradandót, a "Nők az üzleti életben" kategóriában az üzleti szektor jelentős szereplőit kívánják elismerni, míg a „Fiatal aktív nők” díj célja, hogy erősítse a civil szervezetekben aktív fiatal hölgyek részvételét. 

A jelöltek listáját itt olvashatja:
http://europeanmovement.eu/wp-content/uploads/2017/10/Shortlists_Women-of-Europe-Awards-2017.pdf

Ha szeretne a díjátadón részt venni, itt jelentkezhet:
http://europeanmovement.eu/event/women-of-europe-awards-2/#AwardGala2017 

További információ:
http://europeanmovement.eu/event/women-of-europe-awards-2/ 

 

C. HOGYAN TOVÁBB, EURÓPA?
Sok minden történt az elmúlt időszakban az Európai Unióban, elindultak a Brexit tárgyalások, folyamatosak a megbeszélések, kerekasztalok az Európai Unió jövőjéről, 2019-ben európai parlamenti választások lesznek, de a 2014-2020-as pénzügyi keret vége sincs már olyan messze. 

Mi vezetett idáig, vajon merre megy tovább Európa és mindebben hol van Magyarország helye? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Balázs Péter közgazdász, egyetemi tanár, Magyarország első EU-biztosa új könyvében, melynek címe Merre tovább, Európa? A könyv a Progress Alapítvány támogatásával jelentette meg a Noran Libro kiadó. 

További információ:
http://progressalapitvany.hu/  

 

D. HOZZÁFÉRHETŐBB VÁROST!
2017. december 4-5-én rendezik meg Brüsszelben a mozgáskorlátozott emberek európai napját (European Day of Persons with Disabilities). Az esemény keretében rendezett konferencia központi témája az állampolgári jogok lesznek, vagyis az, hogy mennyire befogadóak az európai társadalmak, hogyan tudnak állampolgári jogaikkal élni a mozgáskorlátozottak és milyen jó példákat ismerünk a tagállamokban. 

A kezdeményezés keretében kerül sor a „Hozzáférhető Város Díj 2018” átadására is. Idén 26 város jelentkezett a címre és a zsűri négy várost (Ljubljana, Luxembourg, Lyon és Viborg) választott ki a szűkített listára. December 5-én közülük kerül majd ki a győztes, aki 2018-ban büszkén viselheti majd a címet és járhat elől jó példával a többiek előtt. 

További információ:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=88&eventsId=1264&furtherEvents=yes 

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=88&eventsId=1208&furtherEvents=yes  

 

E. EGY UJABB DÁTUM A CIVILEK NAPTÁRÁBA
Az "Európa a polgárokért" program egyik nyertese az Európa Ház "Légy szolidáris és formáld Európák!" programja. Nemzetközi tanácskozás formáját öltő nyitó rendezvényre 2017. december 12-én kerül sor. Témája a szolidaritás, az Európai Bizottság által kezdeményezett Európai Szolidaritási Testület által kínált bekapcsolódási lehetőségek feltérképezése és az önkéntesség lesz. A civilközpontú rendezvényről bővebben következő számunkban olvashat.

 

F. ÁLLÁS-ÉS GYAKORNOKI LEHETŐSÉGEK BRÜSSZELBEN
ChildFund Alliance – EU Partnership and Grant Officer
http://jobs.euractiv.com/job/eu-partnership-and-grant-officer-160509 

Eurocities – Project coordinator
http://www.eurocities.eu/eurocities/jobs/Project-coordinator-Migration-integration-WSPO-AT3K6A 

European Youth Forum – Policy Officer
https://recruitment.youthforum.org/vacancies/details/id/78 

Lifelong Learning Platform - Project and Communication Assistant Internship
http://lllplatform.eu/who-we-are/work-with-us/

 

G. A HÍRLEVÉLRŐL
A Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról. 

Szerkesztőség: Civil Európa Hírlevél/Európa Ház
P: 1389 Budapest 62., Pf. 113.
T: (1) 356-8440, E: info@eucivil.hu, I: www.eucivil.hu

cikkfeltöltő: 
GB