Charlie Chaplin: Modern idők - Anno Filmklub 4.

Kedves Barátunk!

 

Szeretettel meghívjuk Önt Anno Filmklubunk idei negyedik vetítésére:

 

Kapitalizmus, iparosodás, „elidegenedés”

 

2017. november 22. (szerda) 17.30

 

Charlie Chaplin: Modern idők

(amerikai vígjáték, 87 perc, 1936)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: FÖLDES GYÖRGY történész

 

A film ajánlója:

Chaplin filmje a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus - ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe zárják. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek. Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait. Habár '36-ban már létezett a hangosfilm és ez az a film, ahol először volt hallható Chaplin hangja egy nonszensz dalban, a szakértők ezt a filmet tartják "az utolsó nagy némafilm-komédiának". A hangtechnika tükrözi Chaplin ellenállását a változással (vagyis a hangosfilmmel) szemben, ez a film egy nagy korszaktól való búcsúzásnak is felfogható. Chaplin talán legnépszerűbb filmje. 

"A dolog úgy kezdődött, hogy Charlie Chaplinnek bemutatták Mahatma Gandhit, és a két nagy koponya hosszasan elbeszélgetett, komoly témákat is érintve. Amikor Amerikára és úgy általában a modern időkre terelődött a szó, Gandhi azt mondta, a gépek elveszik az emberek munkáját és a profit kedvéért nyomorba taszítják őket. Chaplin elismerte, hogy a gépek valóban felválthatják az embereket, de a tudományos fejlődés előnyeit ecsetelte, ám a beszélgetés később sem hagyta nyugodni, és egyre inkább arra jutott, hogy az elgépiesedés sokkal több hátránnyal jár, mint előnnyel. Így született a nagy nevettető egyik legjobb, mégis legkomorabb filmje, a Modern idők."
(részlet Vizer Balázs cikkéből)

A filmről bővebben itt olvashat.

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem 
(1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/141067019985589/

 

 

 

 

Az Anno Filmklub 2017-2018-as évada

Fonákjáról a 20. század (vígjátékok és szatírák)

„Utálom az egész 20. századot” - énekelte Nagy Feró, és megértjük, ha valaki így érez az emberiség történetének legvéresebb évszázadával kapcsolatban. Most mégis megpróbálunk kínunkban nevetni, és vígjátékokon és szatírákon keresztül, például a fajvédőktől szorongatott Nyúl Béla és a modernitás fogaskerekei közé szorult Charlie Chaplin segítségével mutatjuk be a 20. század legjelentősebb politikatörténeti eseményeit és legfontosabb társadalomtörténeti jelenségeit.

 

Az Anno Filmklub 2017-2018-as évadáról bővebben: a teljes program

 

 

EMLÉKEZTETŐ

FELHÍVÁS KÖZÉPISKOLÁS VETÉLKEDŐRE

A társadalmi szerepek változásai a 20. században

 

A 20. század a férfiak és nők társadalmi munkamegosztásában, helyzetében jellegzetes változásokat hozott. A nőemancipáció folyamata, amely hasonlóan más, korábban diszkriminált társadalmi csoportok felszabadításához, a társadalom egészében és a politikában a legkülönbözőbb reakciókat váltotta ki. A modern, támogató attitűdöktől kezdve a változásokat elutasító, hagyományos szemlélethez és korábbi életformákhoz való ragaszkodásig. 

Középiskolásoknak szóló komplex történelmi-művelődéstörténeti vetélkedőnk idén a társadalmi nemek változásának dinamikájával foglalkozik. Négyfős csapatok jelentkezését várjuk országhatáron innen és túlról is.

Jelentkezési határidő: 2017. november 20. hétfő.

Részletes felhívásért kattintson ide!

 

 

Üdvözlettel:

 

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Intézet
Politikatörténeti Alapítvány

1054 Budapest, Alkotmány u. 2.

cikkfeltöltő: 
GB