Budapest Pride 2021 – Mutatjuk hol, mikor és milyen lezárásokra kell számítani a felvonulás idején

Fél Budapest közlekedése megváltozik a melegfelvonulás idejére. A BKK és a szakértők arra kérnek mindenkit, gondosan tervezzék meg holnap a belvárosi utazásaikat, ugyanis számos járat időszakosan nem jár és főútvonalakat zárnak ideiglenesen.

https://budapestkornyeke.hu/budapest-pride-2021-mutatjuk-hol-mikor-es-mi...

Budapest Pride 2021 – Mutatjuk hol, mikor és milyen lezárásokra kell számítani a felvonulás idején

Szivárvány menet

Holnap délután rendezik meg a Budapest Pride felvonulást fél kettő és fél hat között. A Pride hét csúcspontjának számító menetre idén is soktízezer embert várnak a szervezők, akiknek célja, az emberi sokszínűség megmutatása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Madách az origo

A menetre délután 14:00-ig várják a szervezők a menetelőket a Madách téren, ahonnan indulnak majd a Tabánba. A tervek szerint az esemény már 13:00-kor elkezdődik, így akik Budapest agglomerációjából vagy a Budapest külvárosából mennének a Belvárosba érdemes a tömegközlekedést használniuk.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Készül a BKK

A menet miatt jelentős változásokra lehet számítani a közösségi közlekedésben. A változások leginkább a Deák Ferenc tér – Kiskörút – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Tabán útvonalon. A BKK javasolja, hogy aki teheti, az a sűrűbben járó 4-6 villamosokat és metrókat használja a felvonulás alatt az egyszerűbb közlekedés miatt.

Változtnak a járatok

Az érintett útszakaszon 13:00 és 16:30 között forgalmi változások várhatók a közösségi közlekedésben is. Az M3-as metrópótló busz két szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és az Erzsébet tér, illetve Kőbánya-Kispest és Szabó Ervin tér (Kálvin tér) között jár. A 9-es busz két szakaszon, Óbuda Bogdáni út és az Erzsébet tér, illetve Kőbánya alsó vasútállomás és a Szabó Ervin tér (Kálvin tér) között közlekedik. Az M3-as metrópótló és a 9-es buszok két szakasza között a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokkal lehet utazni. A 72M és a 73M trolibuszok rövidített útvonalon, Zugló vasútállomás, illetve a Keleti pályaudvar és az Erzsébet tér között járnak.

Itt is figyeljünk

A 100E busz 13:00 és 15:00 között rövidített útvonalon, csak a reptér és az Astoria között, 15:00 és 16:30 között csak a reptér és a Kálvin tér között jár. A 83-as trolibusz 15:00 és 16:30 között rövidített útvonalon, az Orczy tér és Szabó Ervin tér (Kálvin tér) között jár. A 15-ös és 115-ös buszok 15:00 és 16:30 között csak az északi végállomásaik és a Ferenciek tere között közlekednek. A 47-es, a 48-as és a 49-es villamosok 13:00 és várhatóan 16:00 között csak Budán járnak, a 48-as villamos a Döbrentei térig, a 47-es és 49-es villamosok pedig a Széll Kálmán térig közlekednek.

Csomópont zár

A menet elhaladásának idejére az Astoria, Kálvin tér és Fővám tér csomópontokat lezárják, ezért várhatóan 15:00 és 16:00 között 30 percig az M2-es metró az Astoriánál nem áll meg. Szintén 15:00 és 16:00 között kb. fél órára a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcán közlekedő 5-ös, 7-es, 8E, 110-es, 112-es és 133E buszok az Astoriánál visszafordulnak a pesti végállomásaik felé, Buda felől pedig csak a Ferenciek teréig járnak. 15:20 és 16:30 között pedig az M4-es metró nem áll meg a Kálvin téren és a Fővám téren illetve a 2-es villamos a Fővám téren.

Budai káosz

Délután négy és fél hat között szintén számos lezárásra kell számítani, amíg a menet a Tabánba ér. Az 5-ös, a 105-ös és a 178-as buszok módosított útvonalon, a Hegyalja úton és a Mészáros utcán át közlekednek. A 7-es és a 133E buszok a Hegyalja út – Budaörsi út – Villányi út útvonalon járnak. A 19-es villamos két szakaszon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Clark Ádám tér, valamint a Szent Gellért tér és Kelenföld vasútállomás között járnak. A 41-es villamos módosított útvonalon, az Alkotás utcán, a Széll Kálmán tér érintésével halad. A 47-es, a 48-as és a 49-es villamosok a dél-budai végállomásuk és a Szent Gellért tér között közlekednek.Az 56A villamos csak Hűvösvölgy és a Dózsa György tér között jár.

Szakaszos lezárások

A Pride idejére pár órára lezárják a forgalom elől, így többek között a délután során nem lehet autóval közlekedni a Deák Ferenc tér – Károly körút – Múzeum körút – Kálvin tér – Vámház körút – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Krisztina körút – Tabán útvonalon.

Közúti változások

Az autósok csak hatalmas kerülővel tudnak majd áthajtani a belvároson. 13:00-tól várhatóan 16:00-ig nem lehet behajtani a Bajcsy-Zsilinszky útra az Andrássy út és József Attila utca kereszteződésétől, majd tovább a Károly körútra, az Astoriáig. 15:00 és 16:00 között – az indulás függvényében – előreláthatólag 30 percre lezárják a Károly Körút, a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út és a Múzeum körút csomópontját az Astoriánál. 15:00-tól várhatóan 16:30-ig a Múzeum körút – Kálvin tér – Vámház körút – Fővám tér – Szabadság híd szakaszra nem lehet behajtani. 16:00-tól előreláthatólag 17:30-ig lezárják a Szent Gellért rakpartot, a Döbrentei teret és a Krisztina körút egy szakaszát.

Van segítség

Szakemberek a BKK FUTÁR-t és a GPS alapú autós applikációkat ajánlják a Pride idejére a dugók elkerülése érdekében. A forgalmat és az esemény rendőrök segítik majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.