Budapest az ingatlanpiac nagyítója alatt

Kétség kívül magas árakkal büszkélkedhet fővárosunk ingatlanpiaca. Az utóbbi években hatalmas lendületet véve, sok esetben a már megfizethetetlenség határáig drágultak az eladási árai. Mutatjuk hány négyzetmétert lehet most kapni 20 millió forintért Budapesten, és hány havi átlagbért kell félretenni ezért a keretösszegért.

 

Ennyit változott az átlagár és az átlagbér 5 év alatt

2015 óta folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak a fővárosi ingatlanpiac négyzetméter árai. Az elmúlt 5 évben Budapest eladó lakásai drágultak meg a legnagyobb mértékben. A téglalakások 2015. februári 370 ezer Ft/m² átlagára több mint a duplájára emelkedve, 2020 februárjára elérte a 830 ezer Ft/m²-es átlagárat. A panelek átlagárai pedig ugyanebben az időszakban 220 ezer Ft/m²-ről 570 ezer Ft/m²-re növekedtek, azaz 2,5-szer lettek drágábbak. A családi házak sem voltak restek, hiszen az elmúlt öt évben nekik szintén megduplázódott átlagos négyzetméter áruk, melynek eredményeképpen idén februárban 550 ezer Ft/m² átlagáron kínálták őket eladásra a piacon.

Ha 20 millió forintot és a februári átlag négyzetméter árakat vesszük alapul, azt mondhatjuk, hogy Budapesten a keretösszegből a téglalakások esetében egy 24 m², a panelek esetében egy 35 m², a családi házak esetében pedig egy 36 m² alapterületű ingatlant kaphatnánk. Tehát 20 millió forint nem sok négyzetmétert ér jelenleg a fővárosi ingatlanpiacon.

Mindezért viszont keményen kell spórolnunk. Az elmúlt 5 évben ugyan nem csak a lakóingatlanok átlagárai mellett az átlagbérek is növekedtek, azonban közel sem olyan mértékben. A KSH adatai szerint 2015 első negyedévében 200 ezer forint volt a havi átlagos nettó kereset Budapesten, a legutóbbi – 2019. negyedik negyedév – adat pedig 305 ezer forintot mutat. Csaknem 5 év alatt így 1,5-szeresére növekedett a fővárosban elérhető nettó átlagfizetés. 

Ezzel a 305 ezer forintos havi nettó bérrel és februári átlag négyzetméter árakkal számolva, Budapesten egy 40m²-es téglalakáshoz 9 év, egy szintén 40m²-es téglalakáshoz 6 év, egy 80 m²-es családi ház megvásárlásához 12 év fizetése szükséges átlagosan. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a megélhetésről, hiszen számításainkban a havi bér teljes összegének félrerakásával kalkuláltunk.

Ugyanakkor a világ egyes országaiban szétnézve egyenesen horrorárakkal találkozhatunk a budapestihez képest. Szingapúrban például közel 300 millió forintért lehet egy 35 m² alapterületű luxusingatlant megvásárolni, de New York és London nagyvárosaiban is csak egy 30-32 m²-es minigarzonra elegendő a pénz. A luxusingatlanok világában az első helyen Monaco áll, ahol a 300 millió forintos kiinduló összegünkből, mindössze 16 négyzetméternyi lakást vehetnénk. 

 

Budapesten az albérleti árak is az egekbe szöktek, így ebben az esetben sem rózsásabb a helyzet. 2015. február és 2020. február között az albérletek átlag négyzetméter ára megkétszereződött. Így idén februárban egy 40 m² alapterületű lakás bérlése egy hónapra átlagosan 150 ezer forintba került fővárosunkban. Amennyiben ezt a havi nettó átlagkeresethez mérjük, azt mondhatjuk, hogy körülbelül a fele elmegy az albérlet kifizetésére.

A jelenlegi kínálati árakat elnézve tehát nem egyszerű a helyzete sem azoknak, akik saját tulajdonú ingatlanba szeretnék fektetni a pénzüket, sem pedig azoknak, akik bérlésre kényszerülnek.

 

 

Szász Tünde, az ingatlannet.hu munkatársa

cikkfeltöltő: 
GB