Botrányos szavazás a Külügyi Bizottság ülésén

Németh Zsolt elnök kezdeményezésére a Külügyi bizottság fideszes többsége a mai bizottsági ülésen elutasította a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának azon javaslatát, hogy zárt ülés keretében kíván az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolni.

Tavaly november óta több napirend-kiegészítéssel fordultam a Külügyi bizottsághoz annak érdekében, hogy tekintse át a külképviseletek vízumkiadási gyakorlatának problémáját, különös tekintettel a Kiss Szilárd- és a Pharaon-ügyekre. Több hónapos késéssel a mai napra összehívott bizottsági ülésen szerettem volna megtudni, hogy Ghaith Pharaon vízumkérelmében foglaltaknak megfelelően, Zaid Naffa kivel egyeztetett itthon Pharaon vízumkérelmének pozitív elbírálásának érdekében, azaz mely "illetékesek" közbenjárására volt szükség, hogy egy körözött bűnöző a magyar miniszterelnökkel vacsorázhasson?

Hogyan fordulhatott elő, hogy Ghaith Pharaon eltérő információkat adott meg két magyarországi vízumigénylése esetében és az nem tűnt fel a magyar hatóságoknak?

Kiss Szilárd-ügyében kiderült, hogy a KKM előzetesen nem kapott információt arról, hogy az agrárattasé megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, de az államtitkár a nyílt ülés keretében további részletekre nem tért ki. A bizottsági ülésen azt is kifogásoltam, hogy a kormány folyamatosan a korábbi zárt üléseken elhangzott információkra hivatkozva kerüli ki a válaszadás lehetőségét. Amikor viszont a tárca államtitkárának javaslatára lehetőség lett volna zárt ülés keretében az ügy részleteinek megismerésére, Németh Zsolt bizottsági elnök kezdeményezésére a kormánypárti többség ezt lesöpörte az asztalról.

Példa nélküli ez a Külügyi bizottság eddigi történetében. Felmerül a kérdés, hogy a bizottság elnöke már ismeri a válaszokat ezekre a kérdésekre és ezért akadályozta meg, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba?

Mesterházy Attila, a Külügyi bizottság tagja - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.