Bod Péter Ákos szerint elemi kérdés, hogy Magyarországnak legyen európai kötődése a jövőben is

Az utóbbi időben a kormánypárti sajtó vélemény-cikkekben foglalkozott az Európai Unióból való kilépés gondolatával.

http://www.atv.hu/belfold/20210821-bot-peter-akos-szerint-elemi-kerdes-h...

Ehhez kormánypárti politikusok is csatlakoztak. A Magyar Nemzetben Fricz Tamás azt írta, idézem: 2021 júliusában eljött az ideje annak, hogy most már komolyan vegyük fontolóra esetleges kilépésünket egy ezer sebből vérző, birodalmi tüneteket mutató, a kelet- és közép-európai tagállamokkal látványosan lekezelően, arrogánsan bánó állam-szövetségből. Az általunk megkérdezett ellenzéki politikusok véleménye különbözik abban, hogy mennyire kell komolyan venni ezeket a kijelentéseket. Az ATV Híradó riportja.

Az utóbbi időben több kormánypárti politikus is megpendítette nyilatkozatában azt, amit korábban Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott meg: van élet az Európai Unión kívül is. Kövér László a Parlament elnöke korábban szintén úgy nyilatkozott, ha most lenne a népszavazás az EU-csatlakozásról, ő egészen biztosan nemmel szavazna.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter augusztus elején az atv.hu-nak nyilatkozva azt mondta, ha most lenne szavazás az Eu tagságról igennel szavazna. De az évtized végére, amikor számításaink szerint már nettó befizetői leszünk az EU-nak, a kérdés új nézőpontot kaphat.

A Magyar Hang pedig arról ír, hogy Gulyás Gergely, a MIniszterelnökséget vezető miniszter az „öngyilkos nyugat-európai korszellemről” beszélt Dombóváron.

Az MSZP EP-képviselője szerint ezek a kormánypárti kijelentések lassú mérgek a társadalomra nézve. Ujhelyi István erről az ATV Start című reggeli műsorában beszélt a britek unióból való kilépését, azaz a Brexitet felidézve. Úgy fogalmazott: „a politika játszott a tűzzel Nagy-Britanniában és szépen lassan az őrült gondolta megmérgezte a társadalom egy részét.”

A Fidesz számára politikai, az ország számára gazdasági öngyilkosság lenne.” A Momentum szóvivője így látja az Európai Unióból való kilépés gondolatát. Tompos Márton azt mondta: „Az a gondolat, egyáltalán, hogy Magyarország elhagyja az Uniós közösséget az politikai kommunikáció ez nem egy valós gondolta, ez csak egy tematizálási kérdés arra, hogy arról beszéljen mindenki, amit Orbán Viktor aznap reggel kitalált.”

Dobrev Klára ugyanakkor úgy fogalmazott, naivság lenne azt gondolni, hogy a kormánytagok mondatai véletlenek. A DK miniszterelnök-jelöltje szerint „Orbán Viktor eldöntötte, hogy a hatalmának a megtartása érdekében kivezeti Magyarországot az Európai Unióból, nekünk az a dolgunk és személy szerint nekem az a dolgom, hogy ezt minden lehetséges eszközzel megakadályozzam, az ezeréves Szent Istváni álmot próbálja meg romokba dönteni pusztán azért, hogy kormányon maradhasson.”

Az MNB volt elnöke szerint sok pénz jutott az Uniós tagság révén Magyarországra, így az nagyon hiányozna a kormányt támogató köröknek. Bod Péter Ákos nem látja valósnak a kilépés esélyét. Úgy véli, a tagság következtében a magyar gazdasági növekedésnek, társadalmi fejlődésnek olyan kerete van, amit nem lehet pótolni semmi mással. És olyan Világban élünk most, amikor a kereskedelempolitikai feszültségek, katonai feszültségek és a globális kérdése klíma egyebek, egy kis ország nem tud talpon maradni.”

Bot Péter Ákos úgy látja, elemi kérdés, hogy Magyarországnak legyen Európai kötődése a jövőben is.

atv.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.