Búcsúzzon el Magyarország legszebb múzeumától

És azt a városi legendát hallották, hogy a Kossuth téren végül a Parlament-pályázat első három helyezett pályaműve mind megépült? Steindl Imre nyertes tervéből lett ugye az Országház, Hauszmann Alajoséból a Kúria, Bukovics Gyuláéból pedig a Földművelésügyi Minisztérium. Kár, hogy ebből egy szó sem igaz, mint az a Török-Wachsler-féle Országház-könyvben is le van írva.

Bukovics nem is indult a pályázaton, Hauszmann terve pedig egészen más volt, mint a később felépült háza. Az ő parlamentje amúgy egyedülálló módon merőleges lett volna a Dunára, lett volna két kupolája, és tulajdonképpen négy egyenrangú főhomlokzata. Ahogy az Országház történeti kiállításán látható videó is mutatja:

A többi lemodellezett pályaművet, meg még kilenc másik izgalmas videót itt lehet megnézni, de minket most kifejezetten ez az épület érdekel. Vagyis inkább az, amit e helyett álmodott meg végül Hauszmann, szemben a Parlamenttel. Merthogy tíz évvel később, 1893-ban őt bízták meg az Igazságügyi Palota megtervezésével. Ez az az épület, ahol most a Néprajzi Múzeum működik még néhány napig, hogy utána bezárja kapuit, és hosszú ideig tartó költözésbe kezdjen. Ebből az alkalomból jártuk végig a házat pincétől a padlásig.

Hogy hasonlít a Kúria épülete Hauszmann Parlament-tervére, az tagadhatatlan. Mint ahogy az is, hogy azért két, merőben különböző tervről van szó. A feladat nem volt könnyű, hiszen impozáns épületet kellett tervezni, amely megállja a helyét az Országházzal szemben is, de nem próbál meg konkurálni azzal. Hauszmann saját elmondása szerint a szomszéd magasba törő, függőleges vonalaival szemben inkább a vízszintes szétterülésre törekedett. Lapos tetővel, ugyanakkor rengeteg gyönyörű szobordísszel.

(...)

A teljes cikk itt olvasható: http://index.hu/urbanista/2017/11/23/neprajzi_muzeum_koltozes_kossuth_te...

cikkfeltöltő: 
GB