A béke megőrzése minden nap feladat

A béke nem pusztán állapot, hanem egy eredmény. Mindennapi életünk leköti figyelmünket: életünk, munkánk, gyermekeink, tanulásunk sorsa, aktuális helyzete foglalkoztat minket. Épp ezért fontos, hogy időről időre megálljunk egy percre, és emlékezzünk. Emlékezzünk arra, hogy a háborúk nem maguktól tűntek el. Az emberi belátás, az emberség felismerése és százezrek, milliók halála kövezte ki a béke útját.

72 éve ért véget Budapesten a II. világháború. Azóta sem pusztított ilyen átfogó, minden nemzetre kiterjedő világégés a bolygónkon. Nekünk, aki ma élünk elemi érdekünk, hogy emlékezzünk az előttünk járók áldozataira, és emlékezzünk, mi vezetett a háborúhoz: a kirekesztés eszméje, a megbélyegzés, a félrenézés és a gyűlölet.

A II. világháború története az ember ember elleni gyűlöletének története is. Emlékeznünk kell, honnan indult: a zsidók, a cigányok, a melegek, a fogyatékkal élők megbélyegzéséből. Azokból a mindannapi helyzetekből, amikor a csendes többség nem emelte fel a szavát, amikor a faji megbélyegzés elfogadott lett, törvényes lett.

Az emberek közötti gyűlölet nem tűnt el. Ma is vannak, akik szítják, építik ezt a gyűlöletet, akik úgy akarnak előre jutni, hogy szítanak. Ha ma félrenézünk, ha évekig, évtizedekig félrenézünk, és hagyjuk, hogy a gyűlölet eszközzé válhasson, beláthatatlan helyzetbe sodorhatjuk világunkat.

Ma, Budapest felszabadulására emlékezve tudnunk kell: a béke megőrzése ma is feladat. Ma is és minden nap meg kell dolgoznunk érte. Erről is szól ez a nap. Őrizzük meg a szabadságot, őrizzük meg a békét minden nap.

Kunhalmi Ágnes és Őrsi Gergely, az MSZP budapesti elnöke és alelnöke - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.