A béke megőrzése minden nap feladat

A béke nem pusztán állapot, hanem egy eredmény. Mindennapi életünk leköti figyelmünket: életünk, munkánk, gyermekeink, tanulásunk sorsa, aktuális helyzete foglalkoztat minket. Épp ezért fontos, hogy időről időre megálljunk egy percre, és emlékezzünk. Emlékezzünk arra, hogy a háborúk nem maguktól tűntek el. Az emberi belátás, az emberség felismerése és százezrek, milliók halála kövezte ki a béke útját.

72 éve ért véget Budapesten a II. világháború. Azóta sem pusztított ilyen átfogó, minden nemzetre kiterjedő világégés a bolygónkon. Nekünk, aki ma élünk elemi érdekünk, hogy emlékezzünk az előttünk járók áldozataira, és emlékezzünk, mi vezetett a háborúhoz: a kirekesztés eszméje, a megbélyegzés, a félrenézés és a gyűlölet.

A II. világháború története az ember ember elleni gyűlöletének története is. Emlékeznünk kell, honnan indult: a zsidók, a cigányok, a melegek, a fogyatékkal élők megbélyegzéséből. Azokból a mindannapi helyzetekből, amikor a csendes többség nem emelte fel a szavát, amikor a faji megbélyegzés elfogadott lett, törvényes lett.

Az emberek közötti gyűlölet nem tűnt el. Ma is vannak, akik szítják, építik ezt a gyűlöletet, akik úgy akarnak előre jutni, hogy szítanak. Ha ma félrenézünk, ha évekig, évtizedekig félrenézünk, és hagyjuk, hogy a gyűlölet eszközzé válhasson, beláthatatlan helyzetbe sodorhatjuk világunkat.

Ma, Budapest felszabadulására emlékezve tudnunk kell: a béke megőrzése ma is feladat. Ma is és minden nap meg kell dolgoznunk érte. Erről is szól ez a nap. Őrizzük meg a szabadságot, őrizzük meg a békét minden nap.

Kunhalmi Ágnes és Őrsi Gergely, az MSZP budapesti elnöke és alelnöke - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.