Békés alternatívák egy koreai háborúval szemben

Budapest, 2017. április 30. vasárnap (MSZF)

 A Magyar Békekör vasárnap kiadott állásfoglalása szerint a békés alternatíva egy újabb koreai háborúval szemben abban tárul fel, hogy Észak-Korea leállítsa nukleáris- és rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese pedig felhagyjon Észak-Korea katonai fenyegetésével. 

     A diplomáciai megoldásra lehetőséget kínál az a hatoldalú konferencia, amelynek összehívását csütörtökön kezdeményezte az orosz elnök és a japán kormányfő Moszkvában. Ezen a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok venne részt.

     A Békekör szerint a diplomáciai megoldásban kulcsszerepet játszik Kína, tekintettel arra, hogy Észak-Korea vele bonyolítja le kereskedelmi forgalmának 80 százalékát, kőolaj-behozatala pedig teljes egészében Kínától származik.

    Nyitott kérdés, vajon Kimdzsongun észak-koreai vezető kész-e jobb belátásra térni, és eleget tenni az ENSZ BT Észak-Korea denuklearizálásáról szóló határozatának, melyet Kína és Oroszország is megszavazott.

    A Békekör óva int attól a hiedelemtől, hogy csupán Észak-Korea fenyegetne másokat. Észak-Korea területén nem állomásoznak idegen csapatok, Dél-Koreában viszont csaknem 30 ezer amerikai katonaállomásozik. Szöultól 250 km-rel délre THAAD típusú amerikai rakétákat telepítenek, amerikai atomrakétákkal felszerelt tengeralattjáró kötött ki partjainál, és amerikai hadihajók cirkálnak a térségben. Észak-Korea ellen egyes nyugati államok olyan szankciókat tartanak érvényben, amelyek miatt a lakosság szenved, hiszen semmi közük sincs a hadi szférához. Az ENSZ szerint Észak-Korea lakosságának a fele, 13 millióan tengődnek „szörnyű nélkülözésben”. Antonio Guterres ENSZ főtitkár szerint Észak-Koreának 114 millió dollár humanitárius segélyre van szüksége az idén.

     A Békekör szerint perdöntő Kimdzsongun magatartása az amerikai és dél-koreai katonai támadás elhárításában. Reálpolitikai belátás híján ugyanis nem csak az észak-koreai nukleáris berendezések és rakétakilövő állások válhatnak támadás célpontjává, hanem maga az észak-koreai rendszer is veszélybe kerülhetne, és a rendszer összeomlását kihasználva Dél-Korea – amerikai segédlettel – saját szájíze szerint egyesíthetné a 38. szélességi fokon kettészakadt országot.

     Egy ilyen fejleményt sem Kína, sem Oroszország nem nézne tétlenül. Ellenkezőleg, vélhetően katonai erővel lépne fel ellene. Ez pedig a nagyhatalmak közötti közvetlen konfrontációhoz vezethetne. Ezért egyetemes érdek, hogy Észak-Korea leállítsa nukleáris- és rakétakísérleteit, az Egyesült Államok és dél-koreai szövetségese pedig felhagyjon Észak-Korea katonai fenyegetésével - szögezte le álláspontját a Magyar Békekör.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.