Az UNESCO bekeményít, veszélyben Budapest világörökségi címe

https://index.hu/kultur/2019/07/05/unesco_vilagorokseg_budapest/

DSC 0630

Bakuban tartott konferenciáján olyan határozatot fogadott el a szervezet, amelynek értelmében Budapest a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listára kerülhet, ha a kormány fél éven belül nem tesz kezdi meg az ICOMOS nemzetközi műemlékvédelmi szervezet ajánlásainak teljesítését.

Ha a 2020. február 1-ig leadandó beszámolót kielégítőnek találja az UNESCO Világörökség Bizottság, akkor természetesen nem lesz szükség erre a lépésre. Ha azonban jövőre mégis felkerül Budapest a veszélyeztetettségi listára, és a kormány ezt követően sem cselekszik a szervezet ajánlásainak megfelelően, akkor végső soron el is vehetik a fővárosi Duna-part és az Andrássy út világörökségi címét. 

Az UNESCO több nagyszabású építkezés, valamint az egész magyarországi műemlékvédelmi gyakorlat miatt fogalmazott meg észrevételeket, és legfrissebb kifogásait az áprilisi UNESCO-misszió látogatása alapján tapasztaltak nyomán fogalmazták meg. 

Furcsának tartjuk, hogy miért éppen most kezdte el támadni a szervezet a fejlesztéseket, mert mindegyik építkezés évek óta tart

– válaszolt a Miniszterelnökség júniusban arra reagálva, hogy a Liget-projekt leállítását kérték tőlük, illetve komoly kritikát fogalmaztak meg a Duna partjára tervezett, 120 méteres Mol-toronnyal szemben is, illetve a Vár rekonstrukciója kapcsán is voltak kifogásaik.

cikkfeltöltő: 
GB