Az ombudsman a fővárosi illemhelyek üzemeltetéséről

Az alapvető jogok biztosa szerint aggályos, hogy miközben jogosan fenyegetik szankciók azt, aki alapvető biológiai szükségleteit közterületen végzi el, a fővárosban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő hozzáférhető és valóban használható illemhely. Székely László ombudsman jelentése rögzíti, hogy még az sem egyértelmű, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetése pontosan mely szerv feladata, így a jogbiztonság is sérül.

Kimondta azt is, hogy ellentmondó és visszás helyzetet eredményez, ha a jogrendszer olyan módon tilt meg valamit, hogy ezzel egyidejűleg nem biztosítja a jogkövetés minimális tárgyi feltételeit sem.

Az alapvető jogok biztosánál egy panaszbeadvány sérelmezte a fővárosban mindenki számára elérhető, hozzáférhető nyilvános illemhelyek hiányát és a vélelmezetten ezek fenntartására kötelezett önkormányzatok mulasztását. A panaszos hozzátette, hogy nem csak az utcán élő hajléktalan embereket, hanem valamennyi fővárosi lakost, járókelőt érintő, turisztikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű kérdésről, a közterületek rendeltetésszerű használata érdekében mindenki számára elérhető megoldások biztosításáról, és a köztisztaság megóvásáról van szó.

Az ombudsman vizsgálatában megkereste a Fővárosi Csatornázási Műveket, ahonnan azt a választ kapta, hogy a FCSM 51 illemhelyet működtet Budapesten, ezek a főbb közlekedési csomópontoknál és a turisták által látogatott nevezetességek környékén találhatóak. A főpolgármester pedig azt emelte ki, hogy az üzemképes illemhelyek működtetéséből származó éves kb. 180 milliós bevétel nem fedezi a meglévők üzemeltetését sem.

Hét kerületben nincs is nyilvános illemhely, a legtöbb pedig a VIII., XI. és XII. kerületekben található (4, 5 és 6 darab), a további kerületekben jellemzően összesen 1-2 darab illemhely működik. Budapesten nem csak a Fővárosi Csatornázási Művek üzemeltet nyilvános illemhelyeket, hanem kerületi önkormányzatok és egyéni vállalkozók is, ezért pontos számokat a Főpolgármesteri Hivatal sem ismer.

Kiderült az is, hogy köztisztasági szabálysértés miatt 2015-ben 38 esetben tettek feljelentést és összesen 880.000.-Ft értékben szabtak ki helyszíni bírságot.

Jelentésében a biztos rávilágít, hogy akkor is alkalmazható szankció a biológiai szükségleteket közterületen elvégzőkkel szemben, ha erre a cselekményre hozzáférhető és használható illemhelyek hiányában kerül sor. Az ombudsman emellett azt is kiemelte, hogy ha az állam helyesen büntet egy, az emberi léthez elválaszthatatlanul hozzátartozó tevékenységet, akkor arra is szükség van, hogy ennek emberhez méltó kivitelezését, azaz a jogkövető magatartást elősegítse.

A biztos szerint ellentmondó és visszás helyzetet eredményez az, hogy ha a jogrendszer olyan módon tilt meg valamit, hogy ezzel egyidejűleg nem biztosítja a jogkövetés minimális tárgyi feltételeit sem.

A biztos kitért arra is, hogy a hajléktalan embereknek a magánszféra teljes hiányában összehasonlíthatatlanul nehezebb körülmények között végezhetik el szükségleteiket, mint azok, akik nincsenek több órára, egész napszakokra az utcára kényszerülve. Helyzetüket nehezíti, hogy kevésbé van lehetőségük igénybe venni a nem közillemhely célú, de illemhellyel rendelkező egységeket, például bevásárlóközpontokban, éttermekben vagy kávézókban.

A jelentés hangsúlyozza, hogy valóban költséges a korszerű - a higiéniai és az egyenlő esélyű hozzáférés szempontjából az elvárásoknak megfelelő - illemhelyek kialakítása és működtetése. Az alapvető társadalmi igény láttán, az állami vagy önkormányzati kötelezettségvállalás sem lehet kérdéses – véli az ombudsman. Eközben viszont fokozódó állagrongálódás mellett még a jelenlegi csekély lehetőségek száma is csökken.

Székely László megállapította, hogy a nyilvános illemhelyek üzemeltetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettségek és garanciális elemek hiányosságai sértik az emberi méltósághoz való jogot és a jogbiztonság követelményét. A biztos ezért felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgálja felül a jogi szabályozást, fontolja meg a módosítás lehetőségét. A főpolgármestert pedig arra kérte fel, hogy vegye fontolóra a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetésének önként vállalt önkormányzati feladatként történő teljesítését.

OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.