Az Európai Parlamentnek kiemelten kell kezelnie az angliai magyarok ügyét!

Az Orbán-kormány egyelőre nem mérte fel a Brexit magyarországi hatásait és a kivándorolt magyarok érdekeit is leginkább csak gyenge szlogenek szintjén képviseli, valójában cserbenhagyja őket. Az egyik brit napilap legutóbbi cikke szerint a magyar kormány is azon kelet-európai kabinetek között lehet, akikkel az angol, jobboldali vezetők különalkut fognak kötni és anyagi támogatásért (segély) cserébe a Brexit-tárgyalásokon való, a britek érdekeit az európaival szemben is támogató politikai segítséget várnak majd el.

Ha így van, akkor az orbáni rezsim nem csupán cserbenhagyja, de néhány pennyért még el is árulja az angliai magyarokat. Ez pedig, az elmúlt évek sokkszerű kormányzati erkölcstelenséget látva, egyáltalán nem tűnik lehetetlennek. Sőt.

Félelmet kelt a Nagy-Britanniában élő magyarokban a korábbi stabilitás hiánya nemcsak a szigetországban, de Magyarországon is – erről győződhettem meg az elmúlt napokban Londonban, ahol rendhagyó fogadóórán hallgattam meg a helyben dolgozó magyarok véleményét, kéréseit és javaslatait.

A britek kiválása az Európai Unióból nem csak az európai közösséget és a szigetországot állítja komoly gazdasági és társadalmi kihívás elé, de a változás a több százezer Nagy-Britanniában dolgozó magyar ember számára is bizonytalanságot, jogaik és egzisztenciájuk esetleges elveszését hozhatja.

Nem hagyhatjuk, hogy a Brexit tárgyalások során a szigetországban dolgozó, a brit gazdasághoz tisztességes munkával és adóbefizetésekkel hozzájáruló magyarok a legkisebb hátrányt is elszenvedjék a kilépésnek köszönhetően.

Éppen ezért a mai napon levélben fordultam Guy Verhofstadt liberális frakcióvezetőhöz, az Európai Parlament hivatalos Brexit-tárgyalójához, rögzítve azokat az elvárásokat, amelyeket az angliai magyarok érdekében fogalmaztunk meg, közösen az érintettekkel. Elvárjuk, hogy a Brexit-tárgyalások során Verhofstadt minden lehetséges eszközzel védje meg a jelenleg az Egyesült Királyságban tartózkodó, uniós munkavállalók jogait.

Elvárjuk, hogy a jelenleg a szigetországban tanuló uniós diákoknak – az eddig érvényes keretrendszer megtartása mellett - garantálják a tanulmányaik befejezésének lehetőségét, függetlenül a Brexit végső időpontjától.

Elvárjuk azt is, hogy a brit kormány garantálja a referendum óta megnőtt gyűlölet-bűncselekmények elsődleges célpontjának számító külföldi, például a magyar munkavállalók személyes biztonságát. Nem tűrhető ugyanis, hogy a populista politikai kampányok miatt felhergelt és megtévesztett tömegek a külföldi, így akár magyar állampolgárok ellen forduljanak.

A Verhofstadtnak írt levélben rendszeres konzultációt és tájékoztatást kértem a Brexit-tárgyalások folyamatáról, kiemelten a külföldi tanulók és munkavállalók sorsát érintő kérdések eredményeiről, egyúttal közreműködésünket ajánlottam a magyar vonatkozású ügyekben.

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Százharmincadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.