Az EU vezérkari főnökséget alakít

Brüsszel-Budapest, 2017. március 7. kedd (MSZF)

Vezérkari főnökséget hoz létre az Európai Unió tervezési és bizonyos külső műveleti célokra, tavasszal – jelentette a Magyar Békekör az uniós külügyminiszterek hétfői döntése alapján.

     Az EU külügyi főbiztosa, Federica Mogherini által ismertetett határozat szerint a vezérkarnak nem lesz végrehajtói jogköre, tehát nem vethet be harci egységeket. A francia-német kezdeményezésre született határozat célja az EU összetartásának megerősítése a központi hatalmak, Franciaország és Németország irányítása alatt. Mindazonáltal egyelőre több a kétely, mint a bizonyosság – vélik megfigyelők, arra utalva, hogy Nagy-Britannia eleve gyanakvással figyel minden önálló nyugat-európai katonai lépést, és más EU tagállamok sem akarják, hogy a NATO-tól elkülönülő katonai integrációt hozzanak létre.

     Francois Hollande francia elnök hat nyugat-európai lapnak adott interjújában többek között azzal indokolta a lépést, hogy Európa (értsd az EU) megerősítésére különösen szükség van abban a geopolitikai helyzetben, amelyre az jellemző, hogy Trump amerikai elnök „idejétmúltnak” nevezi a NATO-t, Oroszország pedig hatalmi ambíciókkal lép fel.

    Hollande és Merkel német kancellár hétfőn mini csúcsértekezletet tartott az olasz és a spanyol miniszterelnök bevonásával egy „több sebességű Európai Unió” kialakításáról. A terv szerint-francia-német tengellyel létrejönne egy központi mag, a többi tagállam, főleg a kelet-európaiak pedig másod osztályon folytatnák, ha akarják. Megfigyelők szerint ez gyakorlatilag az EU visszafejlesztésével érne fel, hiszen a „központi mag” a római szerződést aláíró hat tagállamból állna.+++

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.