Az EP kiáll a szociális- és az adóunió megvalósítása mellett

Az Európai Parlament eheti ülésén megadta a régóta várt politikai lendületet az Európai Unió jövőjéről folytatott vitának, amelyben az európai törvényhozók a válság utáni megújulás útját a szorosabb politikai és gazdasági integrációban, az Unió működése tekintetében a jelenleginél demokratikusabb, szolidárisabb és átláthatóbb megoldásokat célzó jogi és intézményi változásokban jelölték meg.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vita jelentőségét összegezve elmondta: "Az uniós döntéshozatal távlati, gyökeres megújításáról, az euró-övezet és a költségvetés korszerűsítéséről, valamint a rövidtávon, a Lisszaboni Szerződés adta jogi keretek alapján is végrehajtható változásokról szóló három átfogó jelentés elfogadása a gyors, érdemi, integráció-párti változások iránti lakossági elvárásokat hozta be az európai politika fő színpadára.

A javaslatok sorában a parlamentben – részemről is – határozott támogatást kapott többek között a politikai unió kiteljesítése, a többségi döntéshozatal és a parlamenti ellenőrzés erősítése, a szociális Európa, a külpolitikai, a védelmi és az energiaunió megvalósítása, az emberi jogokat maradéktalanul érvényesítő, de hatékonyabb menekült- és migrációs politika, a közös szabályokkal és értékekkel ellentétesen cselekvő tagállamokkal szembeni automatikus fellépés.

Ezek mind olyan, a jelenlegi jogi keretek között is elég gyorsan végrehajtható változások, amelyek sikere ismét igazolhatja az európai integráció történetének régi igazságát: minden válság egyben a megújulás, a szorosabb együttműködés ígéretét hordozza."

Szanyi Tibor szocialista EP-frakciótársai értékelésével egyetértve hangsúlyozta: "Baloldaliként számomra különösen fontos, hogy kezdeményezéseink nyomán az Európai Parlament immár közös célként jelöli meg az integráció szociális dimenziójának erősítését, valamint az adócsalások visszaszorítását és igazságosabb adózást is jelentő adóunió megvalósítását. Ez rossz hír Orbánnak, egyben a jövő Európáját építő többség nevében egyértelmű válasz a nacionalista, populista politikusoknak".

OS

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.