Az amerikai elnök és a német kancellár találkozójáról

Az amerikai elnök és a német kancellár találkozójáról

Washington-Budapest, 2017. március 18. szombat (MSZF)

     Barátságtalan, fagyos légkörben zajlott le az amerikai elnök és a német kancellár pénteki találkozója a Fehér Házban. Jellemző rá, hogy az ovális teremben tartott tanácskozásuk után Donald Trump a fotóriporterek kérése ellenére sem fogott kezet Angela Merkellel.  Közös sajtóértekezletükön pedig viccesen kijelentette: az a közös bennük, hogy az Obama kormány idején mindkettőjüket lehallgatták – tájékoztatott a Magyar Békekör a történtekről.

     Noha Trump „erős támogatásáról” biztosította a NATO-t, és a szövetségben játszott német szerepet, magatartásából kitűnt, hogy Amerika szempontjából fontosabbnak tartja az Oroszországhoz fűződő viszony jövőjét. Ezért arra kérte Merkelt, hogy a Nyugat közös érdekében Németország is normalizálja viszonyát Moszkvával. Merkel erre azzal válaszolt, hogy csak az ukrán kérdés rendezése után, addig pedig maradnak a szankciók. Igyekezett megnyerni Trumpot arra, hogy támogassa Ukrajnát Oroszországgal szemben, de Trump tudatta vele, hogy az USA nem érdekelt a kelet-európai konfliktusban, és anyagi áldozatot sem kíván hozni érte.

     Amerika érdeke, hogy megerősödjön, ehhez pedig békére, és előnyös üzletre van szüksége olyanokkal is, akikkel eddig nem akart együttműködni a kölcsönös előnyök alapján – célzott Oroszországra. Amerika ezért hagyott föl a szabadkereskedelmi tárgyalásokkal az EU-val, anélkül, hogy le akarná építeni kereskedelmét Németországgal – fűzte hozzá. Merkel a globalizáció folytatása mellett szállt síkra, Trump viszont az USA megerősítését tartotta a legfontosabbnak, és azt mondta, hogy ez a nyugati szövetségi rendszer egészének is érdeke.

     Bevándorlási kérdésben sem jutottak egyezségre: Merkel liberális szellemben érvelt, Trump viszont azt mondta, hogy a befogadás nem jog, hanem kiváltság.  

     A Magyar Békekör szerint az amerikai elnök és a német kancellár találkozójának eredménytelensége komoly felfogásbeli különbségekre utal a közös társadalmi rendszer jövőjéről, és az Oroszországhoz fűződő stratégia felülvizsgálásáról. Merkelnek nem sikerült elismertetnie Trumppal Németország megkülönböztetett hatalmi szerepét.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.