Az új amerikai kormány is részt vesz a Szíriáról szóló asztanai tanácskozáson

Asztana-Budapest, 2017. január 22. vasárnap (MSZF)

 Az Egyesült Államok új kormánya is képviselteti magát a Szíriáról hétfőn kezdődő kétnapos asztanai konferencián – jelentette a Magyar Békekör vasárnap hivatalos forrásból. 

    A kazahsztáni külügyminisztérium és Staffan de Mistura ENSZ megbízott hivatalos közlése szerint a konferencia fő célja a december 29-én érvénybe lépett és azóta is tiszteletben tartott általános fegyvernyugvási megállapodások megerősítése.

    Az asztal körül a szír kormány és ellenzékének képviselői, továbbá Oroszország, Irán, Törökország, és az USA megbízottja ül majd a házigazda Kazahsztán képviselőjén kívül.

    Asztanában először találkozik majd egymással az új amerikai kormány és Oroszország képviselője.

    Ami a szíriai hadszínteret illeti, a fegyvernyugvás nem terjed ki a terroristákra. Az orosz és a török légierő egyeztetett bevetésekkel támadja állásaikat. Rudszkoj altábornagy szerint igen nagy hatékonysággal.

    A felszabadult Aleppóba eddig több mint tízezren tértek vissza a nagyváros lakosai közül. Megszervezték a lakosság élelemmel való ellátását, és egészségügyi gondozását. Megfigyelők különösen azért tartják fontosnak az asztanai tanácskozást, hogy a már felszabadult területek ellen ne tudjanak támadást indítani azok a terrorista alakulatok, amelyeket az USA vezette koalíció Moszul (Irak) környékéről szorít ki és enged tovább Szíria felé. Ilyen terrorista csoportok támadtak rá a felszabadult Palmyrára is, és pusztították el az ókori római színház egy részét – emlékeztetett rá a Békekör.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.