Az állatvédelmi törvény beterjesztett javaslata nem állatbarát!

Az MSZP Állatvédelmi Munkacsoportja megdöbbenéssel fogadta az állatvédelmi törvény legújabb módosítását. Mivel a beterjesztett javaslat egyáltalán nem állatbarát, ezért követeljük annak visszavonását, s helyette kezdeményezzük, hogy azok a hosszú hónapok óta elfekvő javaslatok kerüljenek a Parlament elé, amelyeket az állatvédő szervezetek és az Igazságügyi Minisztérium közösen kidolgoztak.

A módosítás nem nyitja meg a Büntető törvénykönyvet és nem reagál a leginkább elterjedt állatkínzásos esetekre sem. Megfelelő egyeztetés sem előzte meg a javaslatot, ezért az érintett civil szervezetek és az állatvédők értetlenül állnak a kormányzati szándékok előtt. Elképesztőnek tartjuk, hogy a javaslatot el sem juttatták az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekhez.

A törvényjavaslat csak káoszt teremt, mert szétzilálja az összhangot az állatvédelmi törvény és a Büntető törvénykönyv között. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy garanciális szabályok nélkül a gyepmesteri telepeken elpusztítsák a gazdátlan állatokat és elveszi az állatvédő szervezetek jogait a büntetőeljárásban. Ezzel nem tudunk egyetérteni!

Az MSZP törekvése, hogy az állatgyilkosok börtönbe kerüljenek. A mostanra sokéves bírói gyakorlat ismeretében szükséges a Büntető törvénykönyvben az állatkínzás bűncselekmény további differenciálása annak érdekében, hogy az állatgyilkosok általában letöltendő, a brutális állatkínzók pedig a jelenleginél szigorúbb büntetést kapjanak. Emellett javasoljuk az állattartástól való eltiltás mellékbüntetés létrehozását is.

Bárándy Gergely, a Törvényalkotási bizottság alelnöke és Kiss László országgyűlési képviselő - OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.