Az államtitkár szerint is egy nemlétező cég trágyázott egy nemlétező faluban

 geograph

A kép csak illusztráció, fotó: geograph

Korábbi cikkek a témában:

Estére szinte egész Budapesten trágyaszag lett

Megvan a hivatalos eredmény is, mitől volt egy (kevéssé szép) augusztusi délutánon egész budapest trágyaszagú.

Augusztus nyolcadikán estére már olyan sokan panaszkodtak a szagra, hogy még a katasztrófavédelem is nyilatkozott: legalább nem veszélyes anyag volt a levegőben.

És tegnapra meglett a hivatalos válasz is, meg is tekinthető a Parlament weboldalán. Dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára írta alá.

Csak éppen arra a kitalált cégre hivatkozik, az Óbaroki Kerti Vasút Kft.-re, amiről már akkor kiderült, hogy nem létezik, így nem is büdösíthet.

Ha lemaradtatok volna róla, a "nagy bűz" másnapján járta be a sajtót az állítólagos kft. ügyvezetőjének nyilatkozata, miszerint ők a hibásak, de sűrű bocsánatotokat kérik. Akinek meg kétségei voltak, hogy egy sima szántóföld-trágyázás ekkora zűrzavart okozhat a fővárosban, utána is néztek picit. Így derült ki, hogy nincs ilyen cég, nincs a falu, ahol trágyáztak, és csak sejteni lehet, hogy ki követte el a sajtócsínyt. Erre többeknek van tippje, például az Átlátszónak is.

És most, egy hónap elteltével a hivatalos válaszban is ez a cég szerepel. 

"... a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, Levegő – és Zajvédelmi Osztálya foglalkozott a Pest megye és Budapest területén, 2019. augusztus 8-án érezhető trágyaszag keletkezési helyének meghatározásával. A rendelkezésére álló információk alapján a bejelentésekben kifogásolt szaghatás az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott. Mivel Óbarok település Fejér Megyében található, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal bevonta a vizsgálatba a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes munkatársait is, így a két kormányhivatal szakemberei közösen léptek fel a trágyaszag terjedésének megállítása érdekében. Tájékoztatom, hogy röviddel a bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették. Bár egyedi esetről beszélhetünk, annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló, a kormányhivatalokat arra utasítottuk, hogy fokozzák a helyszíni ellenőrzések gyakoriságát."

Természetesen Bodomér nevű település továbbra sincs nincs a környéken (na jó, Bodmér az van), Óbaroki Kerti Vasút Kft. sem szerepel az elektronikusan elérhető cégjegyzékben. Kicsit hasonló nevű sem.