Ascher Tamás Háromszéken-- Böjte József jegyzete

Láttam a Katonában az Ascher Tamás Háromszéken c. tragikomédiáját. (Talán ez a műfaja ennek a képzeletbeli játéknak.)
Az előadás fantasztikus az ötlet, a dialógusok, a dalok, az és az elképesztő kivitelezés, a színészi teljesítmények és a rendezés szempontjából is. Az idei év (2018) eddigi legjobbja szerintem. Azért is mert ugyan egy elképzelt játékot látunk, de mégis arról szól amiben élünk, ebben a rohadt, kiszolgáltatott, macsó, hamis világról. A magán dráma áthallásos a mai élet problémáival. Mindezt elementáris alakításokkal, és professzionális énekléssel és táncolással. Színészektől sosem látott színvonalon, nincs markírozva, oda van téve. Kénytelen vagyok Jordán Adélt, Keresztes Tamást, Fekete Ernőt, Bezerédi Zoltánt, kiemelne mert sokan vannak és mindenki hibátlan. Ilyen darab nincs, ilyen hatás ritka, ilyen előadás még ennél is ritkább. Köszönet érte Pintér Bélának író-rendezőnek, és a bátor színházvezetőnek Máté Gábornak, nem kis rizikót vállaltak. De győztek. Gratulálok.
Menjetek emberek nézzétek meg. Nem fogtok csalódni.

A színház ismertetője:

Hogy mi történt volna, ha Ascher Tamás ellátogat Erdélybe valamikor a kilencvenes években színházi kurzust tartani? Mi lett volna, ha Bezerédi Zoltánnak lett volna egy használt Zastavája? És hogy megrendezte volna-e Máté Gábor a Három nővért, ha egy véletlen folytán valóban összetalálkozik az akkoriban még csak színész Pintér Bélával?
Senki sem tudhatja. Csupán arra kaphatunk választ, hogyan képzelte el mindezt Pintér Béla 2017-ben, és hogyan meséli el társulatának néhány tagja, illetve a Katona színészeinek segítségével.

Szereplők

Fekete Ernő, Keresztes Tamás, Bezerédi Zoltán, Jordán Adél, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Szirtes Ági, Enyedi Éva, Rajkai Zoltán, Borbély Alexandra, Pálos Hanna, Thuróczy Szabolcs, Elek Ferenc, Friedenthal Zoltán, Dankó István, Pintér Béla

Alkotók
Díszlet Khell Zsolt
Jelmez Benedek Mari
Dramaturg Enyedi Éva
Zene Ökrös Csaba
Asszisztens Tiwald György
Rendező Pintér Béla

 

cikkfeltöltő: 
GB