Applikáció hozza el a részvételi demokráciát Magyarországra: jön a Civil választás

SAJTÓKÖZLEMÉNY!

Már iOS és Android okostelefonokon is elérhető a Magunkért Mozgalom applikációja, amelyben napi rendszerességgel válaszolhatnak a magyarok az őket érintő kérdésekre. Sőt, hamarosan digitális Civil választást is rendeznek. Az emberek által itt kiválasztott 106 képviselőből álló Demokratikus Szövetség erős alternatíva lehet a 2018-as országgyűlési választáson.

"Az applikáció lehet a részvételi, majd akár a közvetlen demokrácia alapja. Hiszen képzeljük el, hogy akár napi szinten megkérdezhetjük az embereket egy-egy őket érintő kérdésről. Nem kell hatalmas költségeken népszavazást szervezni, erre kiválóan alkalmasak a digitális eszközök" - mondta Weith Katalin, a Magunkért Mozgalom alapítója.

Az egyesületként indult, ma már kényszerből párttá alakult szervezet applikációja néhány napja már iOS és az Android okostelefonokon is elérhető, így közvetlenül el tudják érni a Magyarországon okostelefont használó 3 millió embert, valamint az 5,5 millió internetfelhasználót.

"Az applikáció remek eszköz arra, hogy kipróbáljuk az emberek együttműködési hajlandóságát. Naponta küldünk egy, az emberek életét érintő kérdést, melyre egyszerűen tud bárki válaszolni. A válaszok eredményét a készülék azonnal kijelzi. Visszamenőleg is megtekinthetők a kérdések és az eredmények. Pár nap alatt több százan töltötték le az applikációt, most terjesztjük Facebookon az eszközt, hogy minél többen tudják használni" - nyilatkozta Weith Katalin, aki a Magunkért Mozgalom tagjaival közben Magyarország első digitális Civil választását készíti elő.

A tervek szerint néhány hónap múlva az applikáción keresztül szavazhatják meg a magyar állampolgárok, hogy kit szeretnének képviselőjüknek. A közösség által kiválasztott legrátermettebb, tisztességes 106 képviselőből álló Demokratikus Szövetség erős alternatíva tud lenni a 2018-as országgyűlési választáson.

"Az applikáció továbbfejlesztése már folyamatban van. Az általunk meghirdetett Civil választást is ezen az eszközön szeretnénk megvalósítani. Az a célunk, hogy az emberek eldönthessék, kit szeretnének képviselőjüknek. Úgy gondoljuk, hogy ez is része a demokráciának. Hamarosan közzéteszünk egy felhívást, melyben új képviselő jelölteket keresünk minden választókörzetben. Elvárásként a tisztesség, szakmai rátermettség, szociális érzékenység, kommunikációs és szervező készség szerepel. Továbbá kérünk eddigi szakmai referenciát és tervet, elképzelést a választókörzetére vonatkozóan. A jelöltekről kis 2-3 perces bemutatkozó videót készítünk, mely rákerül az applikációra" - tette hozzá a Magunkért Mozgalom alapítója.

A Civil választáson való szavazás a tervek szerint anonim lesz, a lakcím megadása után a telefon a saját körzetének jelöltjeit fogja mutatni. A videókat megnézve az emberek eldönthetik, hogy melyik jelöltet szeretnék képviselőjüknek. Ezután a jelöltek próbaidőt kapnak és ez alatt visszahívhatóvá válnak, ha nem végzik a dolgukat megfelelően. Hetente megkérdezik az embereket az applikáción, hogy mi a véleményük a jelöltjükről. Így a gyakorlatban kezdik működtetni a részvételi demokráciát.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.