Antifasiszta nemzeti összefogás és függetlenségi mozgalom

Kedves Barátunk!

 

75 éve, 1941. december 25-én jelent meg a Népszava híres karácsonyi, az antifasiszta nemzeti összefogás és függetlenségi mozgalom gondolatának szentelt száma.

Kitártuk ezt az ünnepi számunkat a nemzeti önállóság és függetlenség nagy gondolata, a népszabadság örök eszméje és a szociális haladás történelmi szükségességének követelő hangja számára." - foglalta össze a lap főszerkesztője vezércikkében a vállalkozás célját.

Az ehhez kapcsolódó több mint húsz írás három téma (Szabadság és politika, Szabadság és művészet, Szabadság és nép) köré csoportosítva jelent meg. A szerzők között a lap belső munkatársai, szociáldemokraták és kommunisták mellett olyan közismert személyeket találunk, mint Szekfű Gyula történész (az ő részvétele igen nagy feltűnést keltett), Bajcsy-Zsilinszky Endre akkor kisgazdapárti politikus, Móricz Zsigmond író, Benedek Marcell irodalomtudós, az erdélyi Jordáky Lajos és Balogh Edgár és a falukutató Szabó Zoltán.

Az évforduló kapcsán honlapunkon olvashatja a karácsonyi szám vezércikkét és a három tematikus blokk írásait.

A részletes tartalom és az egyes írások megtekintéséhez, letöltéséhez kattintson ide!

 

EMLÉKEZTETŐ

Anno Filmklub / 6. vetítés - Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét

ÚJ IDŐPONTBAN!

 

2017. január 18-án (szerdán) 17:30-kor kerül sor filmklubunk korábban elmaradt vetítésének pótlására. Az ötödik pecsét mélyen drámai történet, amelynek még legkisebb szerepeiben is ikonikus művészeket láthatunk.

Vendégünk: PAKSA RUDOLF történész

A filmről itt olvashat bővebben...
Üdvözlettel:

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Alapítvány
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.