ANNO Filmklub / 12 - Takahata Iszao: Szentjánosbogarak sírja

Kedves Barátunk!

 

"1945. szeptember 24-én éjjel meghaltam." Így kezdődik Takahata Iszao 1988-as, második világháborús rajzfilmje, a Szentjánosbogarak sírja, amely annyira költői és megrázó, mintha csak József Attila írta volna. Gyújtóbombák a szentjánosbogarak, és a csodaszépen megrajzolt, csillagszemű anime-figurák ezúttal égési sérülésektől haldokolnak. Annyira traumatikus alkotás, hogy szinte kibírhatatlan kétszer egymás után megnézni, de egyszer mindenkinek kihagyhatatlan.

Ha még nem látta a filmet, akkor legyen Önnek a jövő hét szerda a kihagyhatatlan alkalom, tartson velünk filmklubunk tizenkettedik vetítésén!
 

 

ANNO Filmklub – A II. világháború

Japán múltfeldolgozás

A film ajánlója:

A film egy fiatal testvérpár szívszorító sorsát követi végig a második világháború sújtotta Japánban. Szeita és alig négyéves kishúga, Szecukó apja egy hadihajón szolgál, amikor anyjuk életét veszti bombázás okozta tűzvészben. A két árva egyik nagynénjükhöz kerül, ám hamarosan kiderül, hogy a háborúban elszegényedett, bizalmatlanná vált társadalomban csak magukra számíthatnak, és kénytelenek egyedül szembenézni a háború poklával. A fenyegető éhség és a bombázók árnyékában csak a szentjánosbogarak halvány fénye képes a reményt életben tartani. Ez a mozi a bizonyítéka annak, hogy a rajzfilm műfaja nemcsak gyerekeknek képes halhatatlan alkotásokkal szolgálni. Szomorú, megrázó, tragikus, de nagyon szép alkotás a II. világháború Japánjáról.

A filmről bővebben itt olvashat.

 

Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1277908188952591/

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Bp., Alkotmány u. 2.)

 

12. vetítés - 2017. április 5. (szerda) 17:30

 

Részvételi szándékát kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

 

 

Takahata Iszao: Szentjánosbogarak sírja

(színes, szinkronizált, japán animációs film, 93 perc, 1988)

cikkfeltöltő: 
GB