ANNO Filmklub – A II. világháború

Kedves Barátunk!

 

Szeretettel meghívjuk Önt és ismerőseit filmklubunk idei negyedik vetítésére. Választott filmünk, A 22-es csapdája abszurd, vad, őrült szatíra, melynek egyik tétele, hogy a háború a legnagyobb őrültség, amit az ember valaha kitalált.

 

ANNO Filmklub – A II. világháború

4. vetítés - 2016. november 23. (szerda) 17.30

 

 

 

Részvételi szándékát kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

 

Mike Nichols: A 22-es csapdája

(színes, feliratos, amerikai vígjáték, 122 perc, 1970)

A vetítést beszélgetés követi.

Vendégünk: KONOK PÉTER történész

 

Az Anno Filmklub 2016-2017-es évadáról bővebben:
a teljes program

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt bármilyen korosztályból!

A filmklub programjai ingyenesen látogathatók!

 

A film ajánlója:

Olaszország, 1943. Cathcart ezredes folyton emeli az amerikai bombázópilóták bevetésének számát. Yossarian kapitánynak és társainak nincs más lehetősége, minthogy megpróbálja orvosi úton leszereltetni magát. Ezzel azonban beleesnek a huszonkettes paragrafus csapdájába. A szabály szerint ugyanis leszerelni csak azt a katonát lehet, aki ezt az elmeállapotára hivatkozva kéri. Aki viszont ezt kéri, az nyilvánvalóan nem lehet őrült, csupán ki akarja magát vonni a harci állományból. Vagyis nem szereltethető le.

"A film egyik tétele, hogy a háború a legnagyobb őrültség, amit az ember valaha kitalált. S ezen az abszurd helyzeten -a háborún – belül minden abszurd, ami csak történik. Sorra feltárulnak a hadat viselő amerikai társadalom ellentmondásai, amelyek közül a leglényegesebb, hogy Yossariannak és társainak, a Pianosa szigetén állomásozó bombázóegység pilótáinak igazi ellensége nem más, mint a saját parancsnokuk, aki a háborút remek alkalomnak tartja a saját karrierje előmozdítására."

A filmről bővebben itt olvashat.

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem
(1054 Bp., Alkotmány u. 2.)

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB