Amerikai ügyvivő: Magyarként érdekelnének az 570 milliárdos kínai hitel feltételei

Az USA Joe Biden elnöksége idején is a Kína jelentette kihívást tekinti a legfontosabb nemzetbiztonsági kérdésnek, és a transzparenciát nélkülöző kapcsolatok kockázatosságát szeretné megértetni a magyar kormánnyal is – derül ki az interjúból, amelyet Marc Dillard, az amerikai nagykövetség ügyvivője adott a HVG-nek.

https://hvg.hu/360/20210729_amerikai_ugyvivo_marc_dillarc_kina_amerika_f...

HVG: Mi sem mutatja jobban, hogy az amerikai külpolitika középpontjában Kína kérdése áll, mint hogy a befolyásos londoni The Economist címlapsztorit szentelt neki. Abban figyelmeztet, hogy Joe Biden elnök túlértékelheti az USA befolyását, és alábecsülheti, hogy Washington szövetségesei mit veszíthetnek azzal, ha hátat fordítanak Kínának. Igaz ez több európai országra is. Hogyan kell hát a Biden-doktrínát érteni?

Marc Dillard: A Biden-adminisztráció elsődleges célja fenntartani azt a szabad és nyitott nemzetközi rendszert, amely világszerte segítette a prosperitást az utóbbi hét évtizedben. Meg kell védenünk ezt a rendszert, amikor kihívás éri Kína vagy bármely más ország részéről, ellen kell állnunk. Biden elnök úgy véli, az USA és az EU erősebb, ha együtt védelmezi az olyan közös demokratikus értékeket, mint a tisztességes verseny vagy az átláthatóság.

HVG: Mennyiben különbözik a Biden-kormány célja attól, amit az előző, Donald Trump vezette adminisztráció vallott, hiszen az még kereskedelmi háborút is kezdett Kínával?

(...)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.