AMERIKÁBAN ELHŰLTEK ORBÁN “HOMOGÉN” NEMZETÁLLAMÁTÓL

https://nepszava.us/amerikaban-elhultek-orban-homogen-nemzetallamatol/

Amerikai Népszava

Orbán washingtoni látogatása arra volt jó, hogy még nagyobb publicitást kapott a világsajtóban az antiszemitizmusra és idegengyűlöletre épülő magyarországi szélsőjobboldali kormányzás. Orbánt úgy fogadta az amerikai média, mint egy szélsőjobboldali vezért, és a CNN kiemelte, hogy Trump egy ilyen embert fogadott, akit a korábbi elnökök következetesen elutasítottak és elkerültek. Trump egy ilyen embert nevezett “highly respected” személyiségnek, ráadásul “egész Európában”, ami Trump hazugságainak egyik legnagyobbika. Orbán Európában még a saját pártcsaládjában is elutasított ember.

A CNN műsorában szörnyűlködve idézték Orbán gondolatait az etnikai és kulturális homogenitásról, miszerint Orbán nem akarja, hogy “a mi bőrszínünk, a mi hagyományaink, a mi nemzeti kultúránk keveredjen mások bőrszínével, hagyományaival és kultúrájával”. A stúdióban ülők elhűltek a szöveg hallatán, nem kaptak levegőt ezektől a szavaktól, és a műsorvezető azt mondta kivörösödve, hogy “egy ilyen ember mellett ül az amerikai elnök”. Még Kim Dzsongun esetében sem beszéltek ilyen megvetéssel egy ország vezetőjéről, mint Orbánról.

A New York Times azt írta Orbánról, hogy leépítette a demokratikus intézményeket, magyar etnikai homogenitásra törekszik, országa Amerika ellenfeleihez, Oroszországhoz és Kínához közeledett, gyengítette az amerikai befolyást a térségben. Úgy értékelték Orbán fogadását a Fehér Házban, mint Trump elnökségének egyik preferenciáját, hogy aláássa a liberális demokratikus világrendet. A CNN riporterei Trump szavait, miszerint Orbán “jó munkát végzett”, mert “megvédte Magyarországot a bevándorlástól”, azzal a nemzetközi jelentéssel szembesítették, hogy ez gyakorlatilag “a menekültek és a bevándorlók jogainak szisztematikus megsértését jelenti”.

Az amerikai sajtó a találkozó kapcsán bőséges információt adott a Soros György elleni antiszemita gyűlöletkampányról, a sajtószabadság korlátozásáról, az “autokratikus” (értsd: “diktatórikus”) kormányzásról. Idézték Kim Lane Scheppele-t, a Princeton szociológia professzorát, hogy Orbán terjeszteni akarja saját antiliberális rendszerét, mintát ad az antidemokratikus átalakulásra és veszélyt jelent az egész világra. A Bloomberg még azt is kiemelte, hogy Trump szokás szerint dicsérte Orbánt, ahogy a világ diktátorait szokta, és figyelmen kívül hagyta a Kongresszus mindkét pártjának tiltakozását a látogatás ellen, mert egy olyan embert fogadott Trump, aki “korlátozta a szabadságot és a jogállamot Európa közepén”.

 

cikkfeltöltő: 
GB