Alkotmányellenes lehet az alapítványi vagyonkiszervezés

Közösen fordulnak az ellenzéki pártok a taláros testülethez a közvagyon alapítványokba szervezése miatt. Bárándy Péter szerint "szárnya szegett madár" lett az Ab.

https://nepszava.hu/3121759_alkotmanyellenes-lehet-az-alapitvanyi-vagyon...

– Valóban ellentétes lehet az Alaptörvénnyel, ahogyan a kormány alapítványokba szervezte ki a közvagyon jelentős részét – nyilatkozta a Népszavának Bárándy Péter. A jogászt, korábbi igazságügyi minisztert azért kerestük meg, mert az ellenzéki pártok szerdán bejelentették: az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak, hogy az semmisítse meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényt és "vessen gátat az ország kifosztásának". Mint arról lapunk is beszámolt, a parlament kormánypárti többsége április végén fogadta el azt a jogszabályt, amellyel ezermilliárd forintos nagyságrendben került át addig állami tulajdonban lévő vagyon – ingatlanok, részvények - kormányközeli vagy kormányzati szereplők által irányított alapítványokba. A legnagyobb visszhangot a felsőoktatás "alapítványosítása" kapta: áprilisban 11 újabb állami egyetem fenntartóváltásáról (és ingatlanjaik átadásáról) döntött az Országgyűlés, így már 21-re nőtt azoknak a felsőoktatási intézményeknek a száma, amelyeket sok esetben a kormányoz lojális tagokból is álló alapítványi kuratóriumok irányítanak. De ugyanígy alapítványokba szerveztek ki földbirtokokat, kastélyokat, részvényeket és részvénytársaságokat is. Bárándy Péter szerint vitathatatlan, hogy mindez a magyar társadalom kifosztását jelenti, hiszen a köztulajdon mindenféle ellentételezés nélkül vált magántulajdonná, az állami vagyont ingyen adták át az alapítványoknak. Úgy véli, ezen a helyzeten nem javít, hogy a törvénybe beleírták, a kiszervezett tulajdon később visszavásárolható, ugyanis így is csak a társadalom járna rosszul, hiszen amit ingyen elveszített, később csak pénzért vásárolhatná vissza. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleményében szintén arról írt: az Orbán-kormány meglopta a magyar embereket, a magyar nemzetet. "Meggyőződésünk szerint ez nem csak végtelenül aljas tett volt, de sérti az Alaptörvényt is" - fogalmaztak. Ezért is kérik az Ab-tól a vonatkozó törvény megsemmisítését. Bárándy Péter szerint a közvagyoni jelleg ilyen formában történt megszüntetése a tulajdonhoz való alkotmányos jogot sértheti. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: az elmúlt tíz évben az Ab egy "szárnya szegett madár" lett a sorozatos alkotmánymódosítások és a személyi kiválasztások következtében, így véleménye szerint már csak mérsékelten alkalmas arra, hogy az alkotmányosság őre legyen. 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.