Akció az átlátható és demokratikus Európáért

2015-ben, az Európai Központi Bank (EKB) arra kényszerítette Görögország bankjait, hogy zárjanak be, ami része volt a trojka azon kísérletének, hogy megfélemlítsék a frissen megválasztott görög kormányt, hogy hagyjon fel azzal, amiért megválasztották: újratárgyalni az ország államadósságát, adópolitikáját és reformtervezetét.

A bankok bezárását követően tőkeellenőrzést kényszerítettek Görögországra. Mindez máig érvényben van, ennek széleskörű társadalmi és gazdasági következményeivel, amelyek az amúgy is gyengélkedő gazdaságot sújtják.

Úgy tudjuk, hogy az EKB megbízásából -az adófizetők pénzén -  jogi vélemény készült ezeknek a döntéseknek a törvényességéről. Meg akarjuk ismerni ezt a véleményt, de az EKB elutasítja annak nyilvánosságra hozását!

Az EKB-nek igen nagy hatalma van, ha bezárhatja egy eurozóna-tagország bankjait. Ha ezt a hatalmát olyan zárt ajtók mögött hozott döntésekkel gyakorolja, amelyeket soha nem választott hivatalnokok gyakorolnak, ez összeegyeztethetetlen az európai demokráciával.

A legkevesebb, amit az európaiak elvárhatnak, hogy megismerjék az ECB hatalomgyakorlásáról szóló jogi véleményt, amelyért ők fizettek. Janisz Varufakisz (DiEM25), aki abban az időben Görögország pénzügyminisztere volt, valamint Fabio de Masi EP-képviselő (GUE/NGL), akiket politikusok és értelmiségiek széles szövetsége támogat, bejelentették, hogy egy tömegesen támogatott információs szabadsági kérelmet intéznek az EKB-hez, hogy adja ki ezt a véleményt. A DiEM25 azt kéri, hogy támogassák Varufakisz és De Masi információs szabadsággal kapcsolatos beadványát, azzal, hogy aláírják ezt a petíciót. A DiEM25 kampányát egyebek között olyanok támogatják, mint Benoît Hamon (a francia Szocialista Párt elnökjelöltje, Katja Kipping (a Die Linke társelnöke) és Gesine Schwan (a német SPD korábbi kétszeres köztársasági elnökjelöltje)

Ez a kampány a DiEM25 hosszas küzdelmének kezdetét jelenti az átláthatóságért és a demokráciáért Európában. Ha az EKB visszautasítja ezt a kérést, a #TheGreekFiles-t, Varufakisz és De Masi minden egyéb lehetőséget – beleértve jogi lépéseket is – fontolóra vesznek, hogy ezt a fontos információt nyilvánossá tegyék.

Kérjük, írja alá ezt a petíciót, és legyen részese az Európai Központi Bankhoz intézett a Varufakisz-DeMasi információs szabadsági kérelemnek!

Aláírásával segít bennünket, hogy kérdést intézzünk Mr Draghihoz, az EKB elnökéhez: ha törvényesen cselekedett, miért nem hajlandó nyilvánosságra hozni a működésével kapcsolatos jogi véleményt?

A petíciót az alábbi címre továbbítjuk:
• President of the European Central Bank
Mario Draghi

Itt lehet aláírni: https://www.change.org/p/mr-draghi-what-are-you-afraid-of-release-thegreekfiles

Az ügy hátteréről információk: https://diem25.org/thegreekfiles/

Janisz Varufakisz,Transform!

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.