Ajánló: Különös tájakon • Bohém-klub • Citerás táncház • Budapest Art Week • Borvirág Borklub • Kortárs cukrászok • Czirják Csaba Trio

Időszaki kiállítások

Lásd a természet ízeit
gasztrofotó-kiállítás

2018.03.08. – 2018.04.29.

Alkotók: Halmos Monika food stylist és Vass András fotográfus

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot: mint ahogyan az aprócska ibolyavirágok a mindennapok konyháját emelhetik a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Egészen pici dolgok, amelyeket olykor észre sem veszünk, elmegyünk mellettük, míg egy értő szem észreveszi, fölemeli, és magasztosan tárja elénk kertünk és a mező ehető növényeit.

Saját kertből származik a zöldség, a levél, a vadnövények, az ehető virágok, amelyeknek Halmos Mónika az egyetlen hazai szakértője. Vass András a kamera mögött áll, ő festi meg fényekkel a kompozíciókat, az ő perspektívájából láthatjuk mindazt, amit szeretnének a világ elé tárni.

Együttműködő partnerek:
Rózsakunyhó
Budapest Art Week

cím-lap-fotó 1976-2006
Tóth József Füles kiállítása

2018.03.02. – 2018.04.29.

Tóth József Füles 1960 és 2000 között a magyar reklámfényképezés meghatározó alakja. Szerteágazó tevékenységét, több száz plakát, naptár, prospektus és egyéb kiadvány fémjelzi. Az MKVM mostani kiállítása az 1976 és 2006 között készített, számos folyóirat és magazin címlapjaiból nyújt bőséges válogatást.

Együttműködő partner:
Budapest Fotó Fesztivál

IBUSZ ...mert úton lenni jó!

2018.03.01. – 2018.09.02.

Idegenforgalom, beszerzés, utazás, szállítás. Egyszóval: IBUSZ. A kulcsszavak mögött a cég feladatköre ettől lényegesen többrétű volt. Jelentőségét mutatja, hogy tulajdonképpen ezzel a vállalattal kezdődött a magyar turizmus története, ami még a szocializmus időszakában is – szinte egyedülállóként – részvénytársasági formában működhetett. Neve ez idő tájt egybeforrt az idegenforgalommal.

A kiállítás a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni ennek a nagy múltú cégnek az elmúlt több mint 100 évét, amelyben megidézzük az 1930-as évek turistaparadicsomának számító Budapestet épp úgy, mint az 1970-es évek baráti társasutazásait.

Együttműködő partnerek:
IBUSZ
Magyar Turisztikai Ügynökség

Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig

Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása

2017.06.20. – 2017.10.15.

MEGHOSSZABBÍTVA 2018. MÁJUS 20-IG!

 

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

Kultea programok

Társasjáték-klub
 

2018. április 18., szerda, 17:00-20:00

Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!

Múzeumunkban havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Különös tájakon sorozat – nőkkel
Bonjour Vazaha –
Utazás Madagaszkáron, a baobafák, makik és kaméleonok földjén

 

2018. április 18., szerda, 18:00

Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket.

Előadó: Dr. Valiskó Gyöngyi
Több mint 30 éve, hogy először elindultam önállóan hátizsákkal világot látni, bár azóta több mint 100 országban jártam már, sok helyen úgy hozta az élet többször is, de még mindig nagyon hosszú a lista hova szeretnék eljutni… Mondhatni az utazási függőségem nemhogy javult, inkább romlott az évek alatt. 10 éve írom/írjuk az utazós blogot, naplószerűen leginkább barátoknak, ismerősöknek.
Első kenyai utamon szerettem bele Afrikába, amire semmiféle racionális magyarázatot nem tudok adni, mert én is látom, amit mindenki (szegénység, szemét, kolduló gyerekek, korrupció stb.), mégis határtalan boldogsággal tölt el a vörös föld, az emberek, a táj, és az állatok látványa.
Madagaszkár szigete 160 millió éve “önállósult”, így teljesen egyedi állat és növényvilág fejlődött ki. Nyilván a makik és a kaméleonok a leghíresebbek, de mondjuk a zsiráfnyakú ormányosbogár se mindennapi szerzet. Kevesen tudják, de Madagaszkár a világ 10 legszegényebb országa között van, így a csodálatos tájak, állat és növényvilág mellett is bőven talál kihívást az odautazó.

Támogatói belépő: 200 Ft

Ehető virágok programsorozat
Süssünk-főzzünk ehető virágokból!

2018. április 19., csütörtök, 18:00

 

A Lásd a természet ízeit – gasztrofotó-kiállítás kísérőprogramja

Előadó: Halmos Monika gasztrobotanikus

Négy alkalmas sorozatunkban Halmos Monika mutatja be, hogyan lehet ehető virágokból ínyenc ételeket, süteményeket készíteni. Második előadásunk a pitypangról szól.

A kert csupa pitypang…
Régi szakácskönyvekben olvashattunk a turbolyamártásról, az ibolyával készült édességekről, az „Ízletes hadiételek” közt a csalánfőzelékről, a kövér porcsin pedig a reformkonyha új felfedezettje. Aki lépést tart a trenddel, tavasszal medvehagymát és pitypangot eszik, ősszel csipke- és bodzabogyóval, borbolyával egészíti ki étrendjét. Zöldturmixot és bodzavirágszörpöt iszik, és a világért ki nem hagyná a tyúkhúrt a salátájából. Halmos Monika ez alkalommal a tavaszi kert ehető virágait mutatja be képben, szóban és a valóságban, és megtudhatjuk azt is, hogyan lehet ehető virágoskertünk, akár a balkonon is.

A vetített képes előadást virágos ételek kóstolója követi, majd a szerző dedikálja virágos szakácskönyveit, és ehető virágok magjait is megvásárolhatják.
 
Regisztráció szükséges a Budapest Art Week oldalán.
Belépés kizárólag Budapest Art Week karszalaggal.

Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

 

2018. április 19., csütörtök, 19:00

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band áprilisi koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft / teljes árú, 1.500 Ft / diák

Citerás táncház

2018. április 20., péntek, 18:00-22:00

Táncot tanít: Kiss Márta és Oláh Gergely.

Zenél a SUBLÓT együttes (Berta Alexandra, Gál János, Varga Evelin, Balogh Sándor)

A táncházban elsősorban alföldi táncok tanítására kerül sor.

Belépő: 800 Ft, családi jegy: 1500 Ft

Borvirág borklub
Meggyesi János borász – Pilisborosjenő, Ezüsthegy
 

2018. április 24., kedd, 19:00

Múzeumunkba várjuk havonta egy alkalommal a bort kedvelő és élményre szomjazó barátainkat! Az esték során egy-egy pincészet mutatkozik be. Bepillanthatunk a műhelytitkokba, megkóstolhatjuk a borokat, melyeket maga a borász mutat be nekünk.

Házigazda: Borvirág Zenekar
Vendég: Meggyesi János borász – Pilisborosjenő, Ezüsthegy

Belépő: előzetes bejelentkezéssel: 2.500 Ft/fő; a helyszínen: 3.000 Ft/fő. 5 alkalmas törzskártya: 10.000 Ft
Bejelentkezni a 
bacchus.studio@gmail.com e-mail címen vagy a 30/954-9147-es telefonszámon lehet.

Kortárs cukrászat
terefere kóstolóval

2018. április 25., szerda, 18:00

 
 

MÁR CSAK PÁR SZABAD FÉRŐHELY FOGLALHATÓ!

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról. Áprilisi vendégeink barátok. Olyan barátság ez, mely a gyerekkorra nyúlik vissza, hiszen a két híres cukrászcsalád jó barátságban volt.

Szamos Cukrászat, Budapest
Szamos név fogalom a szakmában, mely a marcipánhoz kapcsolódik. Szamos Mátyás, az alapító maga sem gondolhatta, hogy milyen hagyományt teremt. Halála után lánya és egyik fia, László vitte tovább a cukrászhagyományokat. Mára már egy komoly birodalommal rendelkeznek, hiszen az egyik legnagyobb hazai cukrászvállalkozást tudhatják magukénak. Szamos László előadásából megtudhatjuk, hogy néz ki egy szobában működő apró vállalkozás, és egy cégbirodalom működése, hiszen mindkettőt belülről is ismeri.

Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
A Bergmann család története hasonló a Szamos család történetéhez, itt is két ágra szakadt a család. A Bergmann Cukrászdát 1939 tavaszán Bergmann Imre cukrászmester alapította Győrben. A háború, s az azt követő rossz gazdasági körülmények, az 1949-es államosítás nem kerülték el, így iparát nem gyakorolhatta, az üzlethelyiséget, a teljes berendezést és a munkaeszközöket be kellett szolgáltatnia. Mindent elkövetett azért, hogy újra cukrászdát nyithasson. 1955 nyarán költözött vissza Győrbe, s így vágya újra teljesült, megnyithatta cukrászdáját a győriek számára. Közben a családtagok, gyerekek számára természetes volt, hogy a cukrászdai munkában ők is részt vegyenek. Így a két fiúgyerek ki is tanulta a szakmát, mindketten cukrászmesterek. Vendégünk Bergmann Ernő és családja Balatonfüreden viszi tovább a família hírnevét, hogy hogyan? Erre kaphatnak választ vendégeink.

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!
Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál akiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon, április 24-ig, vagy a férőhelyek beteltéig.

Czirják Csaba Trio
ingyenes jazzkoncert
a Nemzetközi Jazz Nap alkalmából

 

2018. április 29., vasárnap, 19:00

Czirják Csaba a negyvenes generáció kiválóan képzett gitárosa. A Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskola elvégzése után a bostoni Berklee College of Music hallgatója volt. Magyarországra visszatérve több műfajban és felállásban is kipróbált muzsikusként ismeri a közönség. A mostani trió felállás a gitáros elmondása szerint a saját kompozíciók és sztenderdek részletesebb kidolgozását helyezi előtérbe.
Tág teret enged a hangszerek közti interakciónak, központi szerepet adva a gitár komplex harmónia-struktúráinak, együttműködve a dob és bőgő ritmikai koncepciójával. A a hangszerek közti, szinte a gondolatolvasásig eljutó kommunikáció a jazz-improvizáció sajátja, amely ilyen minimális hangszerösszeállításban is izgalmas hangzásélményt produkál.

Közreműködnek:
Czirják Csaba - gitár
Bögöthy Ádám - nagybőgő
Czirják Tamás - dob

A belépés díjtalan.
 
Együttműködő partner:

Hírek

Vasárnaponként kedvezményes belépés a családoknak
 

Múzeumunk a Családok évéhez kapcsolódva kedvezményes belépéssel várja vasárnaponként a családokat. A rendelet szerinti minden hónap harmadik, ingyenes vasárnapján túl minden vasárnap féláron válthatnak családi belépőjegyet látogatóink. Ezen felül a megváltott családi belépővel két felnőtt és legfeljebb három 6-18 év közötti gyermek helyett: négy felnőttet (pl. szülők és nagyszülők) és korlátlan számú gyereket fogadunk.

A Családok évéről bővebben ITT olvashatnak.

Nyári napközis táborok a múzeumban
[Kattintson a képekre!]

           

 

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB