3-as metró: az államtitkár szerint kamu, hogy nem lesz pénz metrópótló új buszokra

(forrás: BKK)

Tavasszal kezdődik a 3-as metró középső - a Lehel tér és a Nagyvárad tér közötti - szakaszának a felújítása. Feltéve, ha lesz elég metrópótló busz.

Állami támogatás híján a BKV negyven darab használt metrópótló busz megvásárlására tesz javaslatot - írja a Népszava.

A kormány tavaly júliusban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslatára úgy döntött, hogy támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét. A programra 3,2 milliárd forintot biztosított elvileg, azonban eddig semmi nem történt az ügyben.

Busz nélkül a hármas metró felújítása sem folytatódhat, pedig tavasztól megkezdődne a vonal középső állomásainak rekonstrukciója. A cégnek legkevesebb 20-30 új járműre lenne szükség azon a 40 darabon felül, amit az Inter Traction Electrics szállít. 

A BKV 35-40 busz vásárlását tervezte a kormány által tavaly ígért támogatásból. Mivel a pénz nem érkezett meg a határozatban rögzített január végi határidőre, a cég úgy véli, hogy erre már nincs is idő őszig - írja a Népszava.

A Népszava cikkére a kormányoldal is reagált időközben: a Budapestért felelős államtitkár, Fürjes Balázs szerint kamu, hogy a főváros ne kapná meg a beígért 3,2 milliárdot: "A kormány állja a szavát, a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást új buszokra. És a 3-as metró felújítására vállalt 80 milliárd pluszpénzt is. Az ellenkező állítás kamu. Mintha valaki mindenáron konfliktust akarna, pedig jó az együttműködés” - írja Fürjes a Twiteren.

Az államtitkár pontos menetrendet nem említett, sem a szerződés január végére tervezett megkötéséről, sem a pénz átutalásának menetéről.

Vitézy Dávid, a BFK vezetője szerint pedig a pénz és a szándék megvan, de az utaláshoz szükséges támogatási szerződést adminisztratív vita miatt még nem írták alá - írja az Index.