21. századi agóra Angyalföldön: átadták a díjnyertes Klapka Központot

Klapka-ház átadó (forrás: budapest13.hu)

Korábbi cikkek a témában:

Épül a Klapka Szolgáltatóház, nézz szét az épületben!

A Klapka utca 17-19. szám alatt teljes egészében önkormányzati forrásból szolgáltatóház épült 33 bérlakással. A bruttó 4,236 milliárd forintból felépült Klapka Szolgáltatóházat június végén adták át. Tervezője a KÖZTI Zrt., kivitelezője a LATEREX Építő. Az épület terve Média Építészeti Díjat nyert. 

A komplexum leglátványosabb megoldása a zöld domb – alá süllyesztették az üzleteket –, amely a „dombház” nevet kapta. A Klapka Központ a legkorszerűbb építészeti elképzelések mellett a környezettudatos gondolkodást is tükrözi. A komplexum kereskedelmi, szolgáltató funkciókkal, orvosi rendelőkkel, lakásokkal, kortárs közösségi térrel, hatalmas zöldfelülettel rendelkezik.

Az épület déli részén játszó- és pihenőterületet alakítottak ki. Ennek a „zöld dombnak” a belsejében helyezték el az élelmiszer áruházat, valamint kisebb üzleteket. A Központ mellett esztétikus városi teret, a térbe futó korzót is kialakítottak, amely betölti egy új kerületi-városi agora szerepét is – írja az önkormányzat.

A pinceszint összesen 100 parkolóhelyéből 4 akadálymentesített, 2 töltőállomást az elektromos üzemű gépkocsik számára alakítottak ki. Szintén a pinceszinten 36 kerékpártárolót is elhelyeztek. Az épületben két szint a kereskedelmi terület 15 kereskedelmi, szolgáltató, irodai egységgel és két orvosi
rendelővel; a felső 3+1 emeleten összesen 33 önkormányzati – 44 és 90 négyzetméter közötti – magas minőségű bérlakás kapott helyet. Az önkormányzat pályázatot írt ki a lakásokra. Az épület önkormányzati üzemeltetésű.

A XIII. kerületi önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját. Azóta eddig 599 lakást épített. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az
önkormányzat mintegy 1000 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak.