2021, május 16 - 09:21 Sajtószemle

225 éves az első védőoltás    
1796. május 14-én immunizált először Edward Jenner angol orvos himlő ellen egy nyolcéves kisfiút, megteremtve ezzel a fertőző betegségek
elleni küzdelemben új utakat nyitó védőoltás módszerét. De hogyan lett a tehénből vakcina, és hogy jutottunk el az mRNS vakcinákig?
https://www.noklapja.hu/aktualis/2021/05/14/225-eves-elso-vedooltas/

Óriásit hibáztak a magyarok az utolsó pillanatban
A Mongol Birodalom képében a kor katonai szuperhatalma indított támadást Magyarország ellen 1241-ben. Tapasztalt, gyakorlott katonák
kifogyhatatlan hada, míg a magyarok inkább a belviszályban voltak gyakorlottak, és az utolsó pillanatban a harcos kunokat is sikerült elűzni az országból.
https://24.hu/tudomany/2021/05/09/magyar-kiralysag-tatarjaras-csata/

A vasúti közlekedés története a kezdetektől napjainkig, sok-sok érdekes történettel, meglepő adatokkal, színesen, izgalmasan (X)
Sok kétkedő úgy gondolta, hogy a vasúti közlekedés soha nem lesz igazán népszerű, és a húzóerőként szolgáló lovakat
nem válthatja fel más, azonban amint a világ első fővonalát, a Liverpool- Manchester vasútvonalat 1830-ban átadták,
többé semmi sem szabhatott gátat a vasparipa hódításának.
https://24.hu/kultura/2021/05/10/a-vasuti-kozlekedes-tortenete-a-kezdetektol-napjainkig-sok-sok-erdekes-tortenettel-meglepo-adatokkal-szinesen-izgalmasan-x/

Megváltó a patikában – egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története

Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az

oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér

mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek,

így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott.

https://24.hu/belfold/2021/05/15/megvalto-a-patikaban-egy-veszpremi-gyogyszereszcsalad-huszadik-szazadi-tortenete/

 

Ilyen volt egy magyar szakácskönyv az I. világháborúban – Recepteket is mutatunk
Az előszó olvasása közben akarva-akaratlanul a vírushelyzet jut eszembe, pedig nem lehet párhuzamot vonni a két élethelyzet között,
maximum annyiban, hogy most mi egy láthatatlan ellenséggel nézünk szembe. A főzőkönyv felér egy történelemleckével, úgyhogy most mindenkit a múltba invitálunk.
https://www.nosalty.hu/ajanlo/szakacskonyv-receptek-vilaghaboru-tortenelem?

Ritka ókori kincset találtak Jeruzsálemben, amelynek a hiányzó fele Magyarországon lehet
Egy közel kétezer éves, színházi maszkot ábrázoló bronzmécses vagy olajlámpás egyik felére bukkantak Jeruzsálemben.
Különös egybeesés, hogy néhány évvel korábban Magyarországon is találtak egy nagyon hasonló dísztárgyat, és első ránézésre a két mécsesdarab összeilleszthetőnek tűnik.
https://hvg.hu/kultura/20210510_Ritka_okori_kincs_Jeruzsalem_Aquincum

Megoldódik egy ókori krimi: a 26-os számú csontváz története
Olasz régészek azonosították a Vezúv 79-ben történt kitörése után a területen élők kimentésére érkezett római flotta egyik vezetőjét.
https://index.hu/tudomany/2021/05/14/pompei-vulkankitores-menekulok-regesz-csontvaz-vezuv/

 

A Nap fél évszázados rejtélyét sikerült megoldani
Erdélyi Róbert és Marco Stangalini vezetésével egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült közvetlen megfigyelésekkel egyedülálló módon torziós mágneses plazmahullámokat
felfedeznie a Nap felszínén. E nehezen észlelhető hullámok létezését elméleti alapon már 1947-ben előre jelezte Hannes Alfvén, aki úttörő felfedezéséért 1970-ben megkapta
a fizikai Nobel-díjat. Az Alfvén-hullámok napfelszínen történő közvetlen észleléséről a Nature Astronomy folyóiratban számoltak be a kutatók.
https://24.hu/tudomany/2021/05/11/nap-alfven-hullamok-plazma-csillagaszat-magyar-kutatok/

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.