2021, május 11 - 09:39 Sajtószemle

Ilyen az, amikor Kína tesz egy szívességet, aztán kér cserébe valamit
Kína globális gazdasági nyomulása számos olyan történetet szállított az elmúlt években, melyek alapján minimum vakmerőségnek
tűnik az ázsiai nagyhatalommal való közösködés. Persze nem minden hitelezés fordul adósságcsapdába, de miután Magyarország a
Budapest-Belgrád vasútvonal felújításával, és most már a Fudan Egyetem betelepítésével is több százmilliárd forintos kínai kölcsönöket
vesz fel, puszta elővigyázatosságból is indokolt megnézni, hogyan alakulhat egy Kínával közös gazdasági együttműködés akkor, amikor a legrosszabb forgatókönyv valósul meg.
https://mfor.hu/cikkek/makro/kina-hitel-fudan-egyetem-budapest-belgrad-vasutvonal-adossag-adossagcsapda-adossagspiral.html
 

Fiktív beköltözők miatt lőtt ki az egyik legszegényebb magyar régió lakosságszáma
Az elmúlt évtizedben több mint 200 ezerrel csökkent a magyarországi népesség, volt azonban három megye, ahol nőtt a lakosság.
Az egyik ilyen a leggazdagabb magyar megye, Győr-Moson-Sopron, ahova a keleti országrészbőlérkezők mellett egyre több szlovákiai költözik át.
https://g7.hu/kozelet/20210510/fiktiv-bekoltozok-miatt-lott-ki-az-egyik-legszegenyebb-magyar-regio-lakossagszama/

 

Ezeket érdemes tudni az Ukrajnából áttelepültek magyar nyugdíjáról
Máig egy 1963-as egyezmény alapján működik a rendszer.
Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási
együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás.
Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására,
de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára.
https://pestihirlap.hu/2021/05/10/ezeket-erdemes-tudni-az-ukrajnabol-attelepultek-magyar-nyugdijarol/
 

Több ezer beteg vár szívkatéterezésre, csípőprotézisre és gerincműtétekre
Hiába hirdette meg az újraindulást Kásler Miklós humán miniszter szerdára, még hosszú hetekbe is telhet a nyitás az egészségügyben – írta meg a Népszava.
https://24.hu/belfold/2021/05/10/koronavirus-korhaz-varolista/

 

Megvan, mennyivel fizethet jövőre többet, akinek nincs egészségbiztosítása
Akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, azoknak évek óta
egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, hogy megváltsák a jogosultságukat.
https://24.hu/fn/gazdasag/2021/05/10/megvan-mennyivel-fizethet-jovore-tobbet-akinek-nincs-egeszsegbiztositasa/

 

Szúrnak, akit érnek: a kormány mindent egyetlen célnak rendel alá

Orbánék a veszélyeztetettekre alig figyelve a lehető legrövidebb idő alatt akarnak minél több beoltottat. Fél szemmel a 2022-es választásra figyelnek.

https://nepszava.hu/3119269_szurnak-akit-ernek-a-kormany-mindent-egyetlen-celnak-rendel-ala

Házi Gyermekorvosok Egyesülete: Ha megjelenik az indiai mutáns, újra kell gondolni a járványügyi intézkedéseket
Az ATV Start című műsorának vendége volt Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, aki elmondta: az, hogy az
iskolanyitás biztonságos lesz-e, jelentős részben a felnőtteken is múlik – fontos ugyanis, hogy betartsák a szabályokat, és a gyerekeket is erre biztassák.
https://24.hu/belfold/2021/05/10/koronavirus-indiai-mutans-ujratervezes/

 

Megtörnek a trendek?
Tíz nap után ismét nőtt a kórházban kezelt koronavírusfertőzöttek száma: Nem sokkal, és még érdemes várni pár napot, hogy kiderüljön, valóban megtört-e a trend.
A magyar járványügyi adatok ikertestvére: Egészen különös jelenséget figyelt meg olvasónk, Sándor: március 31. óta úgy mozognak együtt a
magyar és a lengyel járványügyi görbék, mintha ugyanabból az adathalmazból dolgozna a két ország.
https://444.hu/2021/05/10/megtornek-a-trendek

Kínai tudósok 2015-ben biofegyverként vizsgálták a koronavírusokat

Egy kínai tudósok és egészségügyi tisztviselők által írt dokumentum évekkel a koronavírus-világjárvány kitörése előtt megállapította,
hogy a SARS koronavírusok a biológiai fegyverek új korszakát jelenthetik.
https://168.hu/kulfold/kinai-tudosok-2015-ben-biofegyverkent-vizsgaltak-a-koronavirusokat-204247
 

Egyre több koronavírus-fertőzöttnél észlelnek ritka gombás betegséget Indiában
A "fekete gombaként" is ismert mukormikózis (mucormycosis) fertőzés előfordulása a Covid-19-en átesett páciensek körében
csaknem négyszer-ötször olyan magas, mint a világjárvány előtt. Az indiai egészségügyi minisztérium útmutatást tett közzé arról, hogyan kezeljék ezeket az eseteket. 
https://444.hu/2021/05/10/egyre-tobb-koronavirus-fertozottnel-eszlelnek-ritka-gombas-betegseget-indiaban

A Washingtoni Egyetem szerint kimaradt 9500 áldozat a magyar járványstatisztikából
Amerikai kutatók szerint világviszonylatban több mint kétszer annyian hunytak el a koronavírus-fertőzésben, mint amennyi a hivatalos statisztikákban szerepel.
https://hvg.hu/tudomany/20210510_koronavirus_jarvany_aldozat_magyarorszag

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.