2020, május 16 - 08:15 Sajtószemle

Orbán Viktor: május végén visszaadhatjuk a különleges felhatalmazást
Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.
A különleges felhatalmazás visszaadása után "mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért"
https://infostart.hu/belfold/2020/05/15/orban-viktor-majus-vegen-visszaadhatjuk-a-kulonleges-felhatalmazast

Kína is beleszólhatna abba, mi legyen nyilvános Magyarországon
„A Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve” dönthet a külgazdasági és külügyminiszter a Budapest–Belgrád-vasútvonal iratainak nyilvánosságáról.
Ezt javasolja az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a jövő keddi szavazás előtt.
https://hvg.hu/gazdasag/20200514_Kina_is_beleszolhatna_abba_mi_legyen_nyilvanos_Magyarorszagon

Merkely Béla: ez a lehető legjobb időpont a nyitásra
Úgy látja, az adatok lehetővé teszik a kórházi lazítást, hiszen 4-5 ezer vizsgálatra jut egy pozitív eredmény, bizonyos szabályokat
azonban be kell majd tartani, például a távolságtartást, maszkviselést, kézfertőtlenítést.A szórakozóhelyeket nem nyitná ki, az
egyetemeket viszont igen, hogy úgy lehessen vizsgázni, mint ahogy az az érettséginél történt."A lehető legjobb időpontban vagyunk a nyitásra.
https://infostart.hu/belfold/2020/05/15/merkely-bela-ez-a-leheto-legjobb-idopont-a-nyitasra

Nemcsak az ellenzéki települések, hanem a teljes önkormányzatiság rámehet Semjén javaslatára
Egyelőre értelmezni próbálják a városok vezetői, pontosan mit jelent az a törvényjavaslat, amellyel a gödi Samsung-gyár mintájára
elvehetné a kormány egyes nagyberuházások adóbevételét, hogy az eddig szinte láthatatlan megyéknek adja. A szándék azonban
világos: jóval kevesebb pénz maradhat egyes helyhatóságok zsebében.
https://24.hu/belfold/2020/05/15/semjen-onkormanyzatok-gazdasagi-ovezet/

Fontos változás a vidéki kormányablakoknál: egyszerűsödik az ügyintézés
A védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban.
Ezentúl időpontfoglalás nélkül is lehet okmányügyeket intézni a vidéki kormányablakokban.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200515/fontos-valtozas-a-videki-kormanyablakoknal-egyszerusodik-az-ugyintezes-432022

 

Borzasztó következményei lesznek”, hogy a járvány elleni védekezés mindent megelőz
Hiába kevesebb a beteg, a háziorvosoknak mégis rengeteg munkájuk van ezekben a hetekben. Többen is elmondták
a 24.hu-nak: attól tartanak, hogy sok krónikus beteg marad ellátatlan ebben az időszakban, ami jelentősen rontja a későbbi gyógyulási esélyeiket.
https://24.hu/belfold/2020/05/15/koronavirus-haziorvos-jarvanyhelyzet-alapellatas-szakrendelok-egeszsegugy/

 

Müller: hétfőtől a járvány miatt felszabadított kórházi ágyak harmada visszakerül a rendszerbe

https://24.hu/belfold/2020/05/15/koronavirus-operativ-torzs-korhazi-agyak/

 

Teszt nélkül küldte haza a kórház a 81 éves beteget, a gondozók nem mentek ki hozzá, mert féltek, hogy fertőzött
Hiába fekszik valaki heteken át kórházban, hazaküldéskor nem feltétlenül tesztelik koronavírusra.
https://444.hu/2020/05/15/teszt-nelkul-kuldte-haza-a-korhaz-a-81-eves-beteget-a-gondozok-nem-mentek-ki-hozza-mert-feltek-hogy-fertozott

 

Magyar egészségügy 2020: A beteg halála után jött a levél, nem indokolt a sürgős ellátása
https://nepszava.hu/3078144_magyar-egeszsegugy-2020-a-beteg-halala-utan-jott-a-level-nem-indokolt-a-surgos-ellatasa

 

Majdnem százmillióan lakják, de senki nem halt meg koronavírusban
312 eset, egyetlen halálos áldozat nélkül. És több mint egy hónapja nincs új, országon belüli fertőzött. Ez a több mint 95 millió lakosú Vietnám koronavírus-mérlege.
https://24.hu/kulfold/2020/05/15/koronavirus-vietnam-jarvanykezeles/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.