2020, június 20 - 08:51 Sajtószemle

Bíróság küldi iskolába a hatéveseket
Figyelmen kívül hagyja a bíróság a szülők véleményét és az Oktatási Hivatalnak ad igazat az iskolaérettség ügyében – állítják az érintettek.
https://nepszava.hu/3082250_birosag-kuldi-iskolaba-a-hateveseket
 

Több pénzt adott a kormány debreceni strandra, mint a Lánchíd felújítására
A 9,5 milliárdos beruházásból 7,1 milliárdot állt a kormány. Többet, mint amennyivel a Lánchíd felújításához hozzájárul.
https://kepek.444.hu/2020/06/19/tobb-penzt-adott-a-kormany-debreceni-strandra-mint-a-lanchid-felujitasara

 

A MOK arra kéri az orvosokat, hogy mondjanak nemet a többletmunkára
A MOK a tagság döntése alapján elindította az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások
felmondásának ügyvédi letétbe helyezését, és arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező
munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára
https://nepszava.hu/3082146_a-mok-arra-keri-az-orvosokat-hogy-mondjanak-nemet-a-tobbletmunkara

Most tényleg a Fidesz kezére kerül a Színművészeti?
A történet nem kezdődött szépen: maga az egyetem is csak utólag, a sajtóból értesült arról, hogy Semjén Zsolt május 26-án éjjel 
benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2020. szeptember 1-jétől az eddig a legtöbb egyetemhez hasonlóan állami
fenntartású Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartásúvá válna, azaz onnantól egy erre a célra létrehozott
alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési körei.
https://index.hu/kultur/2020/06/19/szinhaz-_es_filmmuveszeti_egyetem_atalakitas_szfe_tiltakozas_modellvaltas_alapitvanyi_egyetem_szinmuveszeti_egyetem/

 

PET-palackokból csináltak napelemes térkövet magyar fejlesztők
Ráadásul a cég által fejlesztett térkő állításuk szerint tartósabb a betonnál, és egy átlagos családi ház energiaszükségletét biztosítani tudja 20 négyzetméternyi ilyen burkolat.
https://hvg.hu/gazdasag/20200619_PETpalack_napelem_napenergia_ujrahasznositas_csaladihaz

 

Minden megváltozhat, amit az utazásról gondoltunk
Egyik iparágat sem küldte padlóra olyan látványosan a koronavírus-járvány, mint a turizmust, ami pedig mostanában a világgazdaság egyik húzóágazatának számított:
https://index.hu/gazdasag/2020/06/19/turizmus_a_koronavirus_utan_fenntarthatosag/

 

WHO: új és veszélyes fázishoz ért a koronavírus-járvány a világban
A koronavírus-pandémia egyre gyorsabban terjed a világban” – hívta fel a figyelmet a WHO főigazgatója pénteken, miután
előző nap minden eddiginél többet, 150 ezer új esetet regisztráltak egy nap alatt.
https://444.hu/2020/06/19/who-uj-es-veszelyes-fazishoz-ert-a-koronavirus-jarvany-a-vilagban

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.